Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pet tisuća hektara

Lonjsko polje se bori s invazivnom vrstom koja se u 25 godina proširila na 70% travnjaka

PP Lonjsko polje
Foto: Park prirode Lonjsko polje
1/3
18.09.2020.
u 11:53

Čivitnjača se ubrzano krenula širiti sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća

Park prirode Lonjsko polje najavljuje borbu protiv čivitnjače, grmolike biljke podrijetlom iz Sjeverne Amerike, koja se u samo 25 godina proširila na pet tisuća hektara, tj. 70 posto travnjaka u Parku prirode Lonjsko polje. Na dvije tisuće hektara ta je biljna vrsta u potpunosti istisnula ostale ili nad njima dominira.

Utvrđeno je to kartiranjem nešumskih staništa u Parku prirode Lonjsko polje u sklopu projekta SavaTIES zahvaljujući kojem je u ovom dijelu Europe započela borba s čivitnjačom, agresivnom invazivnom vrstom koja je u Europu donesena kako bi učvršćivala željezničke nasipe. No, danas se brzo širi poplavnim vodama i satire autohtoni biljni svijet. Lonjsko polje kao retencija u sustavu obrane od poplave jako je ugroženo.

„U Parku prirode Lonjsko polje čivitnjača se ubrzano krenula širiti sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća što znači da je lice njegovih travnjaka drastično promijenila u samo 25 godina. Za očuvanje staništa ključno je korištenje zemljišta. Odlazak ljudi iz ruralnih područja te smanjivanje poljoprivrednih aktivnosti, prije svega stočarenja, za posljedicu imaju zarastanje travnjačkih staništa, a jedna od biljaka koja najbrže buja i uništava autohtonu floru, je čivitnjača“, kazala je Valerija Hima, stručna voditeljica u Parku prirode Lonjsko polje.

Projektom SavaTIES prate se invazivne vrste u slivu rijeke Save, dakle, od njezina izvora do ušća u Dunav. Uz glavnog partnera zakladu EuroNatur iz Njemačke na projektu surađuje osam zaštićenih područja uz Savu iz četiri zemlje - Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Nakon što je utvrđeno stanje sa čivitnjačom u tim zaštićenim područjima, nastavlja se njezino praćenje te se isprobavaju različiti načini suzbijanja čivitnjače kako bi se odredio onaj najučinkovitiji.

S ciljem podizanja svijesti javnosti o projektu SavaTIES te važnosti prekograničnog upravljanja invazivnim vrstama, Park prirode Lonjsko polje u Posjetiteljskom je centru Repušnica postavio izložbu o invazivnim vrstama. Naime, invazivne su vrste jedan od glavnih uzroka gubitka biološke raznolikosti. Ta izložba svojim se edukativnim sadržajem nadovezuje na multimedijsku izložbu Diverterra čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ta izložba posjetiteljima omogućuje saznanja o zaštiti prirode i okoliša, proizvodnji hrane, nužnosti odvajanja otpada, održivom korištenju energije i klimatskim promjenama. Obje se izložbe mogu razgledati do kraja mjeseca.

Ključne riječi

Komentara 1

DE
deda1234
12:12 18.09.2020.

Ja mislio da je to agacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije