Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMATSKE AKTIVNOSTI

London, Pariz i Berlin žele zaštititi tvrtke nakon izlaska SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma

Boris Johnson
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
15.05.2018.
u 00:15

Sastanak u utorak dio je užurbanih diplomatskih aktivnosti nakon istupanja SAD-a u utorak iz, kako je ustvrdio Trump "užasnog, jednostranog" sporazuma. Taj potez Bijele kuće prati i prijetnja kaznama svakoj stranoj tvrtki koja bi poslovala s Iranom.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u ponedjeljak je kazao da će u utorak, nakon što se SAD povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma, sa svojim kolegama iz Francuske i Njemačke razgovarati o tome kako zaštititi tvrtke koje posluju s Iranom, javlja Reuters.

"Sutra ćemo u Bruxellesu razgovarati o tome što možemo učiniti da pomognemo britanskim i europskim tvrtkama da bez bojazni nastave s poslovanjem", rekao je Johnson.

Prošlotjedna odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da opozove nuklearni sporazum s Iranom kojeg su 2015. potpisale još i Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka i ponovo uvede sankcije Teheranu znači također kažnjavanje svih stranih tvrtki koje posluju s Islamskom Republikom.

Njemačka i Francuska imaju važne trgovinske veze s Iranom i ostaju predane nuklearnom sporazumu, kao i Ujedinjena Kraljevina.

Sastanak u utorak dio je užurbanih diplomatskih aktivnosti nakon istupanja SAD-a u utorak iz, kako je ustvrdio Trump "užasnog, jednostranog" sporazuma. Taj potez Bijele kuće prati i prijetnja kaznama svakoj stranoj tvrtki koja bi poslovala s Iranom.

Francuski izvoz u Iran prošle se godine udvostručio na 1,5 milijardu eura zahvaljujući prodaji zrakoplova i dijelova za automobile.

Izvoz njemačke robe u Iran povećao se za oko 400 milijuna eura na tri milijarde eura. Oko 120 njemačkih tvrtki posluje i ima svoje osoblje u Iranu, uključujući Siemens, a s Iranom trguje nekih 10.000 njemačkih tvrtki.

Sporazum iz 2015. između svjetskih sila i Irana postavlja ograničenja za nuklearne aktivnosti te zemlje u zamjenu za ukidanje sankcija. Europljani se pribojavaju da bi njegova propast mogla pojačati sukobe na Bliskom istoku.

Njemačka, Francuska i Britanija žele pregovore šireg formata koji bi uključili iranski program balističkih projektila i njegove vojne aktivnosti u regiji, uključujući Siriju i Jemen.

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
06:58 15.05.2018.

na prvu sankciju svi iz eu-a će se povući. kakva europa, kakva' sila', to je smijurija, eu je bez ikakve težine u svijetu, osim kad se treba isprsiti pa dat koju milijardu za pomoć zemljama koje je uništila amerika. europski interes je mir na bliskom istoku i napredak. a u sadašnjoj situaciju gdje ameri i saudijci sa izraelcima uništavaju sve oko sebe, a drugi nemaju pravo ni pobuniti se, eu je puna izbjeglica.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
07:20 15.05.2018.

Bolje da EU I ostatak svijeta uvedu sankcije kaubojima, cionistima I saudijskim vehabijama .

TO
Toni70
12:29 15.05.2018.

Njemačka, Francuska i Britanija moraju pod pritiskom demokracije iz USA pregovore šireg formata koji bi uključili iranski program balističkih projektila i njegove vojne aktivnosti u regiji, uključujući Siriju i Jemen. ( svijesni ) kako če to završiti i prema tometome sve je jasno samo ostaje dali Rusija i Kina spavaju iako ne žele i tu opet biti gubitnici i istovremno ovisno o volji Trumpatora i sada na ovom novom primjeru ... A svjesni su i oni da su opet slabiji i da ostaju i ponovo postaju pušači zapadu .....................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije