Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Osjeća se slab'

Lombardi: Papa ne odlazi zbog bolesti ili depresije, nego umora

Federico Lombardi
DPA/PIXSELL
11.02.2013.
u 15:39

Može li papa ponijeti ostavku? Prema kanonskom zakoniku i članku 332 Papa može podnijeti ostavku ako više nije u fizičkom stanju obavljati svoju dužnost.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je kako se u posljednje vrijeme vidjelo da je Benedikt XVI. umoran.

- Papa je kazao kako se posljednjih mjeseci fizički osjeća slab. Bio je umorniji - kazao je otac Lombardi, koji je odbacio pretpostavku da je na Benedikta XVI. utjecala i težina vođenja Crkve, eventualna depresija, odnosno problemi psihičke naravi. To nije bio razlogom odluke o ostavci. - Papa nije napustio stado u teškoj situaciji - rekao je Lombardi. Dakle isključivo je razlog fizičkog stanja ostavka Benedikta XVI.

\"U ožujku ćemo imati novog Papu\"

Papa Ratzinger objašnjava kako od \"28. veljače 2013. u 20 sati, rimsko sjedište, sjedište sv. Petra, bit će bez Pape i bit će sazvana konklava za izbor novog Pape. Do Uskrsa ćemo imati novog Papu\", rekao je otac Lombardi. - Od 1. ožujka, nakon ostavke od 28. veljače, započet će proces za izbor novog pape. Još ne znamo datum početka konklave, ali naravno neće biti potrebno da prođe 9. dana zbog žalosti kao što je potrebno nakon smrti nekog pape. U ožujku ćemo imati novog Papu - rekao je Lombardi.

Može li papa ponijeti ostavku? Prema kanonskom zakoniku i članku 332 Papa može podnijeti ostavku ako više nije u fizičkom stanju obavljati svoju dužnost.

Benedikt XVI. je u knjizi razgovora s njemačkim novinarom Peterom Seewaldom, Svjetlo svijeta objavljenoj 2010., rekao da papa \"ima pravo i, ovisno o okolnostima, dužnost da se povuče\" ako osjeti da ga napušta \"fizička, psihička i duhovna\" snaga. Lombardi je danas podsjetio na tu knjigu, odnosno na ono što je u njoj kazao Ratzinger, te je naglasio kako papa ne napušta svoj položaj zbog zbog nekih pritisaka.

\"Uviđam kako slabim\"

O ostavkama su razmišljali i njegovi prethodnici, Pavao VI. i Ivan Pavao II. Papa Ratzinger imao je 83 godine kada je u knjizi “Svjetlo svijeta”, u kojoj je odgovarao na pitanja njemačkog novinara Petera Seewalda, kazao kako ga snaga napušta:

- Imam 83 godine. Bog mi daje snagu i imam odlične suradnike, ali sada uviđam kako slabim. Ako neki Papa jasno shvati da nije sposoban, fizički, psihološki i duhovno, obavljati svoje dužnosti, onda ima pravo, a u nekim slučajevima i obvezu, podnijeti ostavku - kazao je Benedikt XVI. Tada je papa Ratzinger odmah dodao kako su vremena teška i kako se u takvim situacijama ne smije bježati.

- Zbog toga sada zasigurno nije vrijeme za davanje ostavke. Upravo u teško vrijeme kao što je ovo treba se držati čvrsto i podnijeti tešku situaciju. To je moj pogled. Može se podnijeti ostavku u vrijeme mira ili jednostavno ako se više ne može ići naprijed. Ali se ne može pobjeći od opasnosti i niti kazati kako bi netko drugi trebao se s njome sučeliti - kazao je Benedikt XVI.

\"Moj brat želi provesti mirnije dane u starosti\"

Očito Benedikt XVI. drži kako su prošla najteža vremena za Crkvu, te da sada može podnijeti ostavku.

Georg Ratzinger, brat Benedikta XVI., bio je prije par mjeseci upoznat s namjerom pape. - Moj brat želi provesti mirnije dane u starosti - izjavio je Georg Ratzinger.

Otac Lombardi je kazao kako je \"najavu papine ostavke osobno primio s velikim obožavanjem zbog hrabrosti i slobode s kojom je donio odluku, kao i velike spoznaje za odgovornost koju se ima na toj dužnosti. Benedikt XVI. nam je pokazao veliko svjedočenje duhovne slobode\".

>>Ivan Pavao II. 1994. godine: Ne postoji Papa u mirovini

>>Nadbiskup Puljić: J. Ratzinger bio je veliki papa

>>Papa Benedikt XVI. povlači se: Odlazim zbog dobrobiti Crkve!

Komentara 1

OB
-obrisani-
21:34 11.02.2013.

umorio se papa u 85 godina ??'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije