Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETA UTRKA

Lokalni izbori za pola godine: Tko će sve u bitku za naša četiri najveća grada?

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
30.11.2020.
u 20:32

HDZ se, potaknut slabljenjem Bandića i osvajanjem centra Zagreba na parlamentarnim izborima, osokolio, ali kandidata za metropolu još nema.

Sve nešto, ali ništa još konkretno – tako se, otprilike, trenutačno stranke pripremaju za lokalne izbore, na kojima će se o čelnicima gradova, općina i županija odlučivati za nešto manje od pola godine. Bit će kandidata, ima vremena, govore redom, a jedan je u sebe siguran i spreman već odavno. Zagrebački je to gradonačelnik Milan Bandić, koji juri po sedmi mandat sa sloganom “Neumoran”, a jučer je najavio da će pobjedu nazdraviti džinom koji mu je na premijeri “Kumeka” poklonio redatelj Dario Juričan.

Muči ih Kerum

Predviđali su mnogi, nakon potresa, njegov kraj pa je, njegovim slabljenjem, apetite u Zagrebu počeo pokazivati HDZ, dodatno osokoljen uspjehom na parlamentarnim izborima u srpnju, na kojima je konačno uspio sa svom listom biti prvi u centru metropole. Iz HDZ-a su od tada u javnost puštena imena nekoliko potencijalnih izazivača Milana Bandića, a posljednji je spominjan Damir Vanđelić, šef Fonda za obnovu grada.

Vanđelić je, međutim, u više navrata demantirao da se planira uključiti u tu utrku. Iako se u HDZ-u moglo čuti kako su uvjereni da će ga nagovoriti na kandidaturu, u međuvremenu je novi šef gradske organizacije HDZ-a Mislav Herman izjavio da je i osobno spreman biti kandidat. Među zagrebačkim HDZ-ovcima može se čuti kako će se stranka teško odlučiti na izlazak sa snažnijim kandidatom jer time riskira da umjesto Bandića, s kojim je dosad surađivala, Zagreb preuzme ljevica.

Na bolju poziciju od dosadašnje stranka računa u Rijeci, gdje nakon odustajanja od utrke SDP-ova gradonačelnika Vojka Obersnela ima šansu ojačati svoj utjecaj u Gradskom vijeću. Zbog činjenice da će na gradonačelničku poziciju jurišati više kandidata desnog centra, HDZ bi teško mogao računati na poziciju gradonačelnika, a u stranci se može čuti kako će se ići na suradnju s nekim od nezavisnih kandidata.

Što se Splita tiče, tamošnji HDZ-ovci nisu previše uvjereni da i nakon mandata Andre Krstulovića Opare i niza kompromisa sa strankom Željka Keruma mogu ponovo računati na osvajanje vlasti. HDZ-ov kandidat za gradonačelnika bit će novi šef splitskog HDZ-a Vice Mihanović, a u slučaju izborne pobjede nadaju se da će ovaj put suradnju s Kerumom izbjeći oslanjajući se na neku od nezavisnih lista. HDZ na pobjedu računa u Osijeku u kojem će za gradonačelnika kandidirati Ivana Radića, šefa tamošnje stranačke organizacije.

Bitka do čijeg je ishoda posebno stalo vrhu stranke je ona u Vukovaru, u kojem će na odbjeglog HDZ-ova gradonačelnika ići novi šef gradske organizacije Nikola Mažar. Za svrgavanje Ivana Penave, HDZ računa i na potporu SDSS-a, koalicijskog partnera na nacionalnoj razini. Što će učiniti SDP, nisu u toj stranci još ni sami sigurni. Hoće li na kraju u Zagrebu ipak stati iza kandidata za gradonačelnika platforme Možemo Tomislava Tomaševića pitanje je koje je i dalje bez odgovora.

Ljevica na anketama

Stječe se dojam da su u najjačoj oporbenoj stranci spremni, nakon Anke Mrak Taritaš, podržati još jednog kandidata iz druge stranke. Razlog više za to je anketa koju je SDP naručio i prema kojoj Tomislav Tomašević stoji najbolje i ima oko 27 posto potpore građana. Premda bi i Gordan Maras i Tomašević, prema toj anketi, pobijedili Bandića u drugom krugu, činjenica je da po istoj toj anketi Maras drugi krug ne bi vidio, kao što ni Tomašević vjerojatno ne bi mogao do pobjede bez SDP-a.

I dok Zagreb, što se SDP-a tiče, tek čekaju dugotrajni pregovori, ta je stranka riješila pitanje kandidata za gradonačelnika u Rijeci gdje ide s Markom Filipovićem, dosadašnjim zamjenikom gradonačelnika Vojka Obersnela i šefom riječke organizacije SDP-a. U Splitu konačne odluke još nema, ali svi naši izvori kažu kako je najizglednije da će tamošnji kandidat biti ugledni liječnik Tonči Stipić. U Osijeku je SDP u popriličnim problemima jer njegov aktualni zamjenik gradonačelnika Boris Piližota za kandidaturu, čuje se, nije zainteresiran.

Razmišlja se i o mogućnosti da u utrku ide saborski zastupnik Domagoj Hajduković, a SDP-u se nudi i bivši šef HDSSB-a i bivši osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. U Domovinskom pokretu Miroslava Škore kažu, pak, kako će njihove kandidate tek profilirati lokalne organizacije koje stranka trenutačno osniva, a iako se šuškalo da će Vesna Vučemilović u utrku za poziciju osječko-baranjske županice, ona nam je jučer kazala da nema takvih ambicija.

Most se zasad pripremio za Rijeku, za koju će se boriti Marin Miletić, a za ostalo kažu da će vidjeti nakon što riješe unutarstranačke izbore u prosincu. Nagađalo se da bi kandidat u Zagrebu mogao biti Zvonimir Troskot, kao i da bi stranka ipak pokušala s Ninom Raspudićem kao nositeljem liste. Šanse za pobjedu u metropoli baš i nemaju, svjesni su toga, pa im je cilj što više zastupnika u Gradskoj skupštini.

Komentara 3

Avatar Behemot
Behemot
21:06 30.11.2020.

Kumek ne zna upaliti računalo i njegov humor je sirov sa kamenjara. Sve duhovite objave do izbora će raditi njegov PR stručnjak kojega će plaćati grad, a Kumek će dotle ležati u nekom podrumu razvaljen od kokaina i alkohola.

LO
lol9101
20:41 30.11.2020.

Moja prognoza: Zagreb->drugi krug: Bandić i Tomašević, Split->drugi krug: Kerum i Puljak, Rijeka->pobjeda Obersenela u prvom krugu, Osijek->drugi krug: Vrkić i Škoro

DU
Deleted user
20:54 30.11.2020.

Prepoznati če te ih po njihovim plodovima.njihovi plodovi su laži korupcija nepotizam propaganda straha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije