Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi za lidera

Lokalni izbori u Francuskoj 'referendum' o Macronu

French President Emmanuel Macron attends a ceremony to mark the end of World War II at the Arc de Triomphe in Paris
Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
29.06.2020.
u 00:20

Nije se očekivao trijumf njegova kandidata u Parizu, gdje je u vodstvu bila socijalistička gradonačelnica Anne Hidalgo

Francuzi su jučer izašli na drugi krug lokalnih izbora koji se trebao održati prije tri mjeseca, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa. Rezultati izbora bili su objavljeni tek nakon zaključenja ovog izdanja, ali jučer je bilo poznato da se francuski predsjednik Emmanuel Macron suočavao s velikim teškoćama.

Analitičari su govorili da su ovi izbori bili izrazito važni za Macrona i njegovu stranku stranka Republika u pokretu (LREM) jer su za dio birača predstavljali referendum o vladavini predsjednika na polovici mandata umjesto fokusa na lokalne teme. Kako je pisao portal The Local, uoči izbora je izgledalo da će se Macron ostvariti uglavnom negativne rezultate.

Nije se očekivao trijumf njegova kandidata u Parizu, gdje je u vodstvu bila socijalistička gradonačelnica Anne Hidalgo. Macronov premijer Edouard Philippe bio je u vodstvu u kampanji za svoj bivši posao gradonačelnika Le Havrea, a u slučaju pobjede ostao bi premijer do kraja mandata te bi na čelno mjesto u Le Havreu došao nakon njegova završetka 2022. godine. Uoči izbora činilo se da bi LREM mogao osvojiti Strasbourg, a u drugim je većim gradovima imao slabije izglede. Na izborima je bilo obvezno nošenje maski i za birače i za članove izbornih povjerenstava.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Stipan
03:28 30.06.2020.

Nevažna osoba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije