Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Lockheed Martin u pismu poslanom 3. prosinca 2018.: 'Veselimo se vašem ulasku u obitelj F-16'

F-16
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
16.01.2019.
u 00:06

U vladi i MORH-u, pak kažu da je oko posla razmijenjeno više od tisuću mailova, tako da izdvajanje tek dva, o upozorenjima SAD-a, ne daju pravu sliku.

Sve do samog kraja 2018. posao između Hrvatske i Izraela o kupovini eskadrile njihovih borbenih zrakoplova F-16 Barak nije bio propao. Takav stav i Izraelaca, američke administracije, a posebno proizvođača zrakoplova, američke kompanije "Lockheed Martin", hrvatska je vlada i Ministarstvo obrane dobivala još u prosincu prošle godine.

Naprotiv, zadnja komunikacija između Lockheed Martina i ministra obrane RH, Damira Krstičevića, od 3. prosinca 2018. govori o tome da američki proizvođač i dalje podupire hrvatsko-izraelski dogovor, te poziva na "fleksibilnost". Nema nagovještaja da će posao propasti, nego da se vode tripartitni razgovori SAD-a Izraela i Hrvatske o, očito kompromisnom rješenju koje moglo proći unutar radara politike SAD-a kada su u pitanju odobrenja(TPT) za transfere naoružanja i i izvoz zrakoplova koji su američki proizvod. Između Božića i Nove godine, ipak, u medije stiže vijest da je posao ipak propao.

Foto: Vecernji.hr

U vladi i MORH-u, pak kažu da je oko posla razmijenjeno više od tisuću mailova, tako da izdvajanje tek dva, o upozorenjima SAD-a, ne daju pravu sliku. Pogovoru što Vlada RH u to vrijeme šalje delegacije na dodatne konzultacije i provjere u SAD i Izrael. Još u rujnu 2017., što je potpuna novost, State Department službeno odobrava izraelsko-hrvatski deal i prilaže specifikaciju zrakoplova – koja sadrži glavne izraelske modifikacije, dakle dozvoljava se nabavka Baraka, a ne golog američkog F-16!

Foto: Vecernji.hr

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista!

Pogledajte i video: Hrvatski pilot vozi F-16

Ključne riječi

Komentara 220

NE
Neonacionalist
18:13 15.01.2019.

Mislim da bi Amerikanci progledali kroz prste da se samo svodilo na ovaj izraelsko -hrvatski dogovor jer to nije neki veliki broj aviona niti samim time neki financijski gubitak za njih ali problem je vjerovatno nastao kada su druge zemljee poput Bugarske, Rumunjske pa Kolumbije počele iskazivati interes za sklapanje sličnog aranžmana sa Izraelom a to je onda za Amere ipak bilo previše . Sada je najbolje sklopiti nekakav povoljan dogovor izravno sa Amerikancima , to je mnogo isplativije i povoljnije nego li raspisivati novi natječaj , naime Ameri imaju tih polovnih F-16 konzerviranih na stotine i bilo bi super kada bi nam u kombinaciji odmah dali nekoliko njih i obučili pilote a onda drugi dio kupiti naknadno , možemo i kombinirati da kupimo pet-šest starijih polovnih i onda kroz neko vrijeme još nekoliko komada skroz novih , svakako uz dobru volju sa američke strane može se sklopiti dobar deal .

DU
Deleted user
18:41 15.01.2019.

Kupiti sest novih F16 i problem rijesen.

BA
balance
18:11 15.01.2019.

Kupiti 14 Vipera i kraj priče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije