Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga za pomorcima

Francuska Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje: Locirali smo beživotno tijelo

Bourbon Rhode
Foto: bourbonoffshore.com
1/3
29.09.2019.
u 19:39

Čamac su još jučer predvečer uočili iz zrakoplova francuske vojke Falcon 50 te iz zrakoplova Nacionalnog centra za uragane, no zbog mraka nisu mogli djelovati s mora

Francuska Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje, koja upravlja akcijom spašavanja 11 pomoraca s potopljenog broda Bourbon Rhode kojim je upravljao hrvatski kapetan Dino Miškić, u situacijskom je izvješću poslanom i hrvatskim kolegama, navela kako su potražni zrakoplovi u subotu navečer locirali prevrnutu splav, odnosno čamac za spašavanje, prsluk za spašavanje, ostatke broda i ono najgore - tijelo koje nije davalo znakove života.

Informacija je to koju je otkrio načelnik sektora uprave za sigurnost plovidbe Ministarstva mora Lukša Čičovački. Tijelo u tom trenutku nisu mogli izvući iz mora.

Podatak o mrtvom tijelu danas nije spominjala ni brodarska kompanija Bourbon niti tamošnji Regionalni centar za potragu i spašavanje, već su samo kazali kako je večer ranije iz zraka je uočen prevrnut čamac za spašavanje, najvjerojatnije s broda Bourbon Rhode, te je prema njemu poslan trgovački brod. Čamac su uočili iz zrakoplova francuske vojke Falcon 50 te iz zrakoplova Nacionalnog centra za uragane, no zbog mraka nisu mogli djelovati s mora. Danas je prema čamcu poslan najbliži trgovački brod, kažu.

Kapetan broda Dino Miškić
Foto: Facebook/RTL

Trojica pomoraca pronađena u čamcu za spašavanje dan prije, Ukrajinci Dmitro Marchenko, Jevgenij Nikolov i Igor Morozov, prošli su liječničke preglede te i oni čekaju vijesti o svojim kolegama. Kad ih je zahvatio uragan, tegljač Bourbon Rhode koji plovi pod zastavom Luksemburga bio je na putu iz Las Palmasa na Kanarskim otocima prema Georgetownu.

U četvrtak ujutro brod je poslao prvi poziv, javljajući da je u nevolji. Posljednja poznata lokacija broda bila je oko 1200 nautičkih milja od otoka Martiniquea i 60 nautičkih milja od uragana. Iako je u subotu izgledalo da bi se vrijeme koje otežava potragu moglo popraviti, danas je jedan od pilota koji sudjeluju u akciji kazao da meteorolozi moraju prilagoditi svoje prognoze jer uragan, čiji vjetrovi dosežu i do 200 kilometara na sat, ne slabi.

– Letio sam danas ponovno kod uragana Lorenzo. Vjetrovi i nadalje spadaju u četvrtu kategoriju uragana. Oluja je strašno jaka. Oko joj je promjera 24 milja. Letjet ću opet sutra – kratko je na Facebooku napisao pilot Todd Richards, uz slike olujnih oblaka i uzburkanog mora te brodova koji traže pomorce. Dan prije također je bio u zraku, kad je letio iznad broda za rasuti teret Excellence kojemu je Regionalni operativni centar za nadzor i spašavanje naložio da, kao plovilo najbliže onom u nevolji, promijeni rutu i krene u pomoć.

– Sudjelovao sam u misiji traganja i spašavanja, izuzetno je stresno. Vrlo je teško pronaći bilo što u nemirnom moru – opisao je pilot prvi dan.

Obitelj Šibenčanina Dine Miškića u stalnom je kontaktu i s kompanijom Bourbon, kao i s hrvatskim Ministarstvom vanjskih poslova, što je potvrdio i ministar Gordan Grlić Radman. 

Komentara 6

BR
brezposlicar
20:35 29.09.2019.

Koliko camaca za spasavanje je bilo na tom brodu? Mozda su na trecem, ako je taj brod imao tri camca za spasavanje.

Avatar Django
Django
03:19 30.09.2019.

Sjećam se slučaja kad je uz obalu Istre žena pala sa kruzera u more i spasioci je nisu mogli tražiti po noći. Onda se javio neki pametnjaković i počeo pljuvati po hrvatskoj policiji i mornarici, jer da traženje po olujnom moru i po noći nije nikakav problem za, jelte, sposobne mornarice i policiju. Očekujem da se taj mudrac opet javi sa svojim komentarom.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
03:05 30.09.2019.

Budite ralni. Sve osim trojice ukrajinaca vec jedu rakovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije