Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI

LNG Hrvatsku tuže OLAF-u zbog izbora konzultanta

Ivan Vrdoljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.04.2015.
u 19:00

Konzultanti tvrde da je ocjenjivanje ponuda bilo izuzetno netransparentno i po neprepoznatljivim kriterijima

Dvije konzultantske kuće tuže LNG Hrvatsku europskom uredu za borbu protiv prijevara OLAF-u zbog natječaja za izbor konzultanta koji će voditi poslovno, financijsko i pravno savjetovanje tijekom izvedbe projekta jer smatraju da je Pricewaterhouse Coopers bio privilegiran.

Nepotpuna dokumentacija

Prijava se upućuje upravo tom uredu jer će se ugovor konzultantima financirati iz iznosa od 4,9 milijuna eura koje je Europska unija odobrila za pripremu LNG terminala – projekta čija je ukupna vrijednost veća od 680 milijuna eura. Neslužbeno se spominje da pritužbu upućuju Energetski institut Hrvoje Požar i Ernst Young Hrvatska, a može se čuti i da bi jedan od natjecatelja mogao uskoro podnijeti i kaznenu prijavu.

Na natječaju je nakon procesa koji je trajao više od tri mjeseca pobijedio PwC, koji je ponudio najveću cijenu, odnosno 13,81 milijun kuna bez PDV-a, odnosno ukupno 17,3 milijuna kuna. Nakon provedenog ocjenjivanja u više parametara, PwC je od maksimalnih 100 dobio 93,71 bod. Da nije eliminiran zbog toga što nije priložio sve dokumente, na drugome mjestu bio bi Hrvoje Požar, čija je ponuda dobila 88,76 bodova. Konzultanti tvrde da je ocjenjivanje provedeno izuzetno netransparentno i po neprepoznatljivim kriterijima. Naime, PwC je za reference i stručnost konzultanata dobio 19 do mogućih 20 bodova, dok je Galloway Energy u konzorciju s Hrvojem Požarom dobio 16 bodova, a A.T. Kerney u konzorciju s Hunton&Williams samo 13 bodova. A.T. Kerneyu oduzeto je pet bodova zbog nedovoljno dokumentiranog plana rada, a Hrvoje Požar je izgubio tri boda zbog ‘loših stručnjaka’.

Konzultanti ističu da su u tim konzorcijima sudjelovali vodeći svjetski stručnjaci za LNG terminale te da je na kraju pobijedila opcija koja ni po iskustvu, ni po referencama i cijeni nije bila konkurentna. Podsjetimo, ponuda Ernst&Young bila je najpovoljnija i iznosila je 10,85 milijuna kuna bez PDV-a, dok su ostale ponude bile nešto veće od 13 milijuna kuna.

Višestruki pobjednik

Do zaključenja teksta nismo uspjeli stupiti u kontakt s direktorom LNG Hrvatska Mladenom Antunovićem niti s partnerom u PwC-u Hrvojem Zgombićem. PwC je pobijedio na više natječaja u državnim tvrtkama poput izrade studije transformacije HEP-a, a po nekim procjenama na nekoliko konzultantskih poslova s državom uprihodio je oko 30 milijuna kuna.

>> Odluka o novcu iz EU za LNG na Krku tek 2017.!?

Komentara 5

PN
Pnatko
20:22 03.04.2015.

Neka dođu u Hep!! IPO i privatizacija, vjetroelektrane i njihov otkup, marketing, namješteni natječaji preko takozvane Nabave došle iz HŽ-a itd. To nisu EU novci ali se HR igra s ugledom i Europska komisija će morati reagirati, Hep je tvrtkatka Slučaj a Uprava je Alan Ford menadžment kao i svi "direktori" iz HNS konjušnice!

SA
santos008
08:53 04.04.2015.

Ako meni treba savjetnik ,znaci da ja ne poznam neku materiju,kako onda ja mogu odabrati tko je najbolji,jer da to znam onda mi savjetnik ne bi ni trebao.

OO
oooooooooo
21:21 03.04.2015.

cak i da nam treba lng cemu sluze ti konzultanti zar nema ljudi u ministarsvu koji bi to mogli odraditi npr. informirati se pa odabrati najboljeg izvodjaca i investitora i pustiti ih da rade za sto su placeni naime svi izvodjaci i investitori imaju lako dostupne portfolios tako da samo treba procitati i provjeriti sto je danas dosta lako a plus toga nepravi svatko lng postrojenja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije