Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvenici otkrili

Ljuskavci koji se preprodaju u Kini prenose virus nalik na koronavirus

Ljuskavac
Foto: NGUYEN HUY KHAM/REUTERS/PIXSELL
26.03.2020.
u 16:13

Iako se i dalje vjeruje da su šišmiši izvor koronavirusa, sve je izglednije da i druge životinje igraju značajnu ulogu u prenošenju virusa.

Rezultati novog istraživanja ljuskavaca, objavljenog u časopisu Nature, pokazali su da ovi sisavci koji se krijumčare u Kinu sadrže virus sličan onome koji trenutno odnosi sve više žrtava diljem svijeta. 

Prodaja ove zaštićene vrste kojoj prijeti izumiranje trebala bi biti strogo zabranjena kako bi se smanjio rizik od budućih epidemija, prenosi BBC

Iako se i dalje vjeruje da su šišmiši izvor koronavirusa, sve je izglednije da i druge životinje igraju značajnu ulogu u prenošenju virusa. 

Ovaj sisavac koji se hrani mravima najčešće se preprodaje u svrhu gastronomije, često se koriste i u tradicionalnoj medicini.

- Bilo kakav kontakt s ovim životinjom iziskuje poseban oprez, a sada posebnu pažnju treba usmjeriti na dodatno istraživanje njihovog genetskog koda i koliko su zaslužni za prijenos virusa na čovjeka - zaključili su znanstvenici.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
04:20 27.03.2020.

Zanimljivo je da u Wuhanu Kinezi imaju najveci centar za istrazivanje najsmrtonosnijih virusa....

Avatar willi66
willi66
19:27 26.03.2020.

tradicionalna medicina koja ubija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije