Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granični spor

Ljubljana razočarana mlakom reakcijom Komisije na pismo s najavom tužbe protiv Hrvatske

Karl Erjavec najavljuje tužbu protiv Hrvatske
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
16.03.2018.
u 20:46

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da žali zbog takvog stajališta Komisije koja očito "nema volje" za potreban pritisak na Hrvatsku da ona prihvati provedbu arbitražne presude.

Slovenska strana pomalo je razočarana mlakom reakcijom Europske komisije koja je nakon primanja pisma sa slovenskom najavom tužbe protiv Hrvatske zbog nepriznavanja arbitražne presude o granici rekla da će ga proučiti, ali i  dala do znanja da je dvama članicama u njihovu sporu i dalje spremna nuditi pomoć, odnosno posredovati kako bi se to pitanje riješilo.

Kako je u petak prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, pozivajući se na neslužbene informacije, u Komisiji sada tumače da prema članku 259 Lisabonskog ugovora, na koji se u svojem podnesku poziva Slovenija, sada su na potezu da usmeno i pismeno iznesu svoje stavove o sporu Slovenija i Hrvatska, a tek nakon toga će ih Komisija obavijestiti o svojoj reakciji na potencijalnu slovensku tužbu pred sudom EU-a u Luxembourgu.

To je razočarenje za vladu slovenskog premijera u ostavci Mire Cerara koja je slanje pisma shvatila kao pritisak na Komisiju da se u roku ne dužem od tri mjeseca izjasni o sporu i sama preuzme tužbu, a ako to ne učini da će tužbu bez obzira na stajalište Bruxellesa onda podnijeti Slovenija.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji je na tužbi najviše inzistirao, kazao je u petak za televizijsku postaju POP-TV, da žali zbog takvog stajališta Komisije koja očito "nema volje" za potreban pritisak na Hrvatsku da ona prihvati provedbu arbitražne presude.

Dodao je da se radi o "političkom taktiziranju", te da je to možda povezano s jačinom grupacije Europske pučke stranke u ustanovama EU-a i njenim kongresom u Zagrebu iduće godine, budući da se hrvatski premijer Andrej Plenković "čak spominje" kao jedan od mogućih spitzen-kandidata Europskih pučana za dužnost predsjednika Komisije.

Slovenski mediji tvrde da je pismo koje je Cerarova vlada na odlasku poslala u Bruxelles vrlo dobro obrazloženo pravnim argumentima da Hrvatska krši europski pravni poredak i onemogućava Sloveniji da provede suverenost na moru, te u Schengenskom prostoru i da argumentacija u kojoj su pomagali i strani pravni stručnjaci ima čak oko 200 stranica.

Komentara 37

ST
stomugromova
21:44 16.03.2018.

Jadni Erjavec.Bio je opasan i prijetio,a sad će mu Slovenci presuditi na izborima.Parlament će moći gledati samo izvana.Lik se hvalisao i praveći se važan, najavljivao ishod presude i kakva će biti jer je znao koliko su platili korumpiranim sucima.Neka Erjavecc traži lovu nazad.Europska Komisija je "oduševljena" tužbom Slovenije i procesom koji će otvoriti korupciju u kojoj je učestovala Slovenija ,predsjednik Arbitražnog suda,Francuz Gilbert Guillaume i njemački sudac Mario Simm.Posebno su oduševljene Francuska i Njemačka.O tome sam pisao xx puta ovdje,ali tupavi Janezi misle da je to tekma gdje će njihovi igrači zmagati.Dečki vi ste izgubili onog trena kad je vrpca o koruptivnim radnjama slovenskih predstavnika izašla van.Gdje je onaj tupavi mask koji se ovdje junačio i prijetio kao i Erjavec.Ne bih se čudio da se javlja iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova ili veleposlanstva Slovenije u Zagrebu, u ime svog šefa,

DU
Deleted user
00:36 17.03.2018.

Kad vidim Erjavca svega mi je dosta.

SP
sputnik57
00:25 17.03.2018.

Samo da se nebi desilo da slovenci lobiraju u međuvremenu, a naši sjede i gledaju šta se dešava, a da na kraju bude neka odluka europske komisije da bi mogli plakati. I onda bi si sami bili krivi. Nadam se da nisam u pravu, ali sve je moguće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije