Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbijeni su mu svi zahtjevi

Ljubavniku udane žene sudovi odbili pravo na očinstvo

Foto: Shutterstock
19.08.2018.
u 22:11

Odbijene su mu sve žalbe uz objašnjenje kako utvrđenje očinstva nije u najboljem interesu djeteta

Treba li ljubavniku udane žene, koji tvrdi da je biološki otac njezina djeteta rođenog dok je bio u bračnoj vezi, dopustiti kontakte s djetetom, odnosno utvrđivanje očinstva? Njemački je sud u slučaju 6-godišnje djevojčice zaključio kako to nije u njezinu najboljem interesu premda je vjerojatnije da je biološki otac djeteta upravo taj muškarac, a ne zakoniti otac – majčin suprug.

Europski sud za ljudska prava u tomu nije našao ništa sporno.

Veza s udanom ženom

Danas 52-godišnji Arnulf Fröhlich, inače član AFD-a, koji je u vrijeme političke kandidature isticao i da je borac za prava očeva, 2004. godine započeo je ljubavnu vezu s udanom ženom, majkom šestero djece. Žena je 2006. godine zatrudnjela i u listopadu rodila djevojčicu.

Ubrzo je njihova veza okončana. Bračni par odbijao je Fröhlichove uporne zahtjeve za kontakt s djetetom.
Osporavali su njegovo biološko očinstvo, ali i odbijali dati pristanak na utvrđenje očinstva pa se Fröhlich u prosincu 2010. godine obratio sudu, nudeći da se utvrdi njegovo očinstvo, s time da se i zakleo kako je u vrijeme pretpostavljenog začeća djeteta imao spolne odnose s njezinom majkom.

Sud u Obernburgu odbio je zahtjev za kontakte s djetetom jer nije utvrđeno očinstvo. Potom je žalbeni sud saslušao i zakonitog oca djeteta i majku. On je znao za tu vezu i pretpostavljao je da je supruga imala seksualne odnose. Iako je njemu i djeci u listopadu 2005. godine rekla da je prekinula tu vezu, ne isključuje mogućnost da su je ipak nastavili.

U veljači 2006. saznao je za supruginu trudnoću i zaključio da je otac djeteta. U prosincu mu se telefonski obratio Fröhlich i rekao mu da je on biološki otac. Prema svjedočenju supruga, djetetova majka tada je osjetila olakšanje što je konačno završilo vrijeme tajni i od tada su se njihovi bračni odnosi poboljšali.

Čak i pod pretpostavkom da je Fröhlich otac, zakoniti otac djeteta ne bi se složio da dijete ima s njim kontakte jer im je izazvao tešku patnju i treba snositi posljedice svoga ponašanja.

Premda su im sudski sporovi koje je pokrenuo bili opterećenje, na bračne odnose nisu negativno utjecali, već ih je štoviše, učvrstio.

Inače, svi osim djevojčice u obitelji znaju da se Fröhlich smatra njezinim ocem.

U lipnju 2012. godine djetetu je dodijeljen skrbnik po tužbi, inače psiholog, koji je zaključio kako bi kontakti s djetetom u toj dobi bili štetni za nju. Unatoč protivljenju skrbnika po tužbi, sud je odlučio saslušati i dijete. Djevojčica zna za svađu roditelja i Fröhlicha, ali ne i oko čega.

Na koncu je Fröhlich tražio da se promijeni djetetov skrbnik u sporu, te da se kod sljedećeg saslušanja upozna s njegovim zahtjevom, a u slučaju odbijanja da mu se omogući barem da dobiva informacije o razvoju djeteta i dvije fotografije svakih šest mjeseci.

Sudovi nisu na njegovoj strani

Žalbeni je sud odbio sve zahtjeve jer je smatrao da je u suprotnosti s najboljim interesom djeteta da se utvrđuje biološko očinstvo s obzirom na to da dijete živi u organiziranoj i emocionalno stabilnoj obitelji, koju bi to razorilo.
Savezni ustavni sud je nakon 20 mjeseci Fröhlichovu ustavnu tužbu odbio razmatrati bez obrazloženja. Ni sedmeročlano vijeće ESLJP-a nije Fröhlichu dalo za pravo.

Čak i da Fröhlich jest biološki otac, kontakti s djetetom ne bi bili u djetetovu najboljem interesu, zaključio je njemački sud ostavljajući to otvorenim do trenutka kad će se dijete propitivati o svom podrijetlu. U djetetovoj percepciji jedan je otac.

Presudio je rizik raspada obitelji koji bi negativno utjecao na dijete, premda je i za njemački sud Fröhlich vjerojatniji otac. U RH Fröhlich bi imao pravo utvrđivati očinstvo.

>> Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ključne riječi

Komentara 50

DU
Deleted user
22:44 19.08.2018.

"U djetetovoj percepciji jedan je otac." Dodao bi..uskoro i dva oca ili dvije majke kako nam propagiraju mediji trulez.

DU
Deleted user
22:45 19.08.2018.

Dekadencija društva.

ZV
Zvjerko
06:42 20.08.2018.

Čuj ovo “stabilna obitelj”, a ona fufa se jbe e s kim stigne. Nitko nije razmišljao kako će sve to, naročito ponašanje “majke”, utjecati na dijete kada jednom (vjerojatno u pubertetu) sazna tko joj je u stvari otac, a da joj “majka” i njen muž nisu dopustili kontakte s pravim ocem. Nitko ne razmišlja o mogućem psihološkom stanju tog djeteta tada. I što je najgore, najviše profitira upravo najodgovornija osoba za ovakvo stanje, a to je “majka”.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije