Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugogodišnja veza dviju roda

Ljubav je pobijedila: Malena i Klepetan opet su zajedno

Malena i Klepetan
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
30.03.2018.
u 10:15

Kasnije nego što je to uobičajeno, ali dva tjedna prije nego prošle godine, Klepetan je sletio na krov područne škole

Dan kasnije nego što je uobičajeno, ali dva tjedna ranije nego lani, Klepetan se vratio svojoj Malenoj, a najljepša ljubavna priča iz životinjskog svijeta dobila je svoj 16. nastavak. Dogodilo se to jučer oko 10 sati ujutro. Rodan se u gnijezdo svoje rode slomljena krila redovito vraćao između 24. i 28. ožujka. Posljednjih je godina znao malo kasniti, ali nikada kao lani, kada je na krov područne škole u Brodskom Varošu sletio tek 12. travnja, kada su ga praktično već svi bili prežalili.

Tjera ga inat

Kako je riječ o ptici staroj više od trideset godina, strah da će uginuti iz godine u godinu je sve veći, no on se uvijek iznova vraća, kao da tjera neki inat. Srećom, ove je godine zebnja trajala kraće nego lani. Stjepan Vokić ga je zbog lošeg vremena očekivao poslije Uskrsa, pa se nemalo iznenadio kada ga je, dok je razgovarao s poznanikom, ugledao kako slijeće u svoje gnijezdo.

– Malena je još bila u garaži, nije naviknula izlaziti po ovakvoj hladnoći. Sinoć je do 22 sata bila vani pa sam je skinuo. Klepetan je jadan sletio gore na gnijezdo pa, kad je vidio da je nema, sišao je na igralište i počeo kupiti granje. Bio je sav prljav i crn od puta. Kada sam iznio Malenu, odmah su se počeli maziti. Eno ih, već se naganjaju po gnijezdu, štimaju, dovlače granje – kaže Stjepan.

Malenino i Klepetanovo mladunče, koje se dvije prethodne godine također vraćao, još nije došlo. Stipa ga očekuje svaki dan. Umirovljeni domar Stjepan Vokić dva i pol desetljeća skrbi o Malenoj. Priča o dirljivom odnosu dviju roda odavno je prešla granice Hrvatske, a lani su dokumentarac o njima snimili i novinari čuvenog britanskog BBC-a. Sve je počelo još 1993., kada je Stipa na Jasinjskim ribnjacima kod Brodskog Stupnika pronašao rodu slomljena krila koju su ranili talijanski krivolovci. Trebala je odletjeti u Afriku, ali nije mogla pa ju je uzeo k sebi. Dao joj je ime Malena. Nekoliko godina poslije, u Malenin je život ušao jedan rodan s kojim je othranila petero mladih. Dvije godine joj se vraćao, treću nije stigao pa je te godine bila sama. A 2002. pojavio se Klepetan. Malena ga je prihvatila i rodila se velika ljubav. Klepetan joj se vraća svake godine, unatoč brojnim izazovima u njihovu odnosu.

– Kada se Klepetan prvi put pojavio, nisam mogao ni pretpostaviti da će njihova ljubav potrajati toliko dugo. Napravio sam joj gnijezdo na krovu jer je one godine kada je ostala bez partnera bila jako nisko, blizu zemlje. Druge su je rode ovako lakše primjećivale, pa je već nagodinu oko njezina gnijezda oblijetalo njih nekoliko. Međutim, ona je izabrala Klepetana – kaže Stipa.

Svjetski raritet

Na put u 13 tisuća kilometara udaljenu Južnu Afriku Klepetan redovito odlazi oko 28. kolovoza, a Malena ga ispraća tužnim pogledom, ostaje sama i počinje brojiti dane do povratka. Sreća i ljubav opet stanuje u Brodskom Varošu. Do sada su Klepetan i Malena, uz Stjepanovu svesrdnu pomoć, odgojili 57 ptića, što je raritet svjetskih razmjera kada je o rodama riječ.

– Neke su rode još na putu, vrijeme im ove godine ne ide naruku. Čini se da se moj Klepetan pridružio onima koje su se usudile presjeći put i krenuti natrag preko Cipra. Čuo sam da su baš ovih dana ondje vidjeli jednu veliku grupu – govori Stjepan, kojem sada valja krenuti na posao. Idućih nekoliko mjeseci gotovo će svakodnevno morati odlaziti po ribu na 20-ak kilometara udaljene ribnjake. Ti će odlasci postati još intenzivniji kada na svijet dođu potomci. Iako zna da će mu ionako tanak kućni proračun sada biti opterećen dodatnim izdacima, nije mu žao, jer Malenu i Klepetana zavolio je kao vlastitu djecu. Njih su troje toliko dugo zajedno da su postali ovisni jedni o drugima.

– Samo neka je Klepetan sretno stigao. Važno je da je on opet tu i da se ova prelijepa priča nastavlja. Nitko sretniji od nas troje – smije se Stipa.

Vole blizinu ljudi, ali uvijek su na oprezu

Rode vole biti blizu ljudi, ali uvijek s distancom.

– Mi smo za rode uvijek neprijatelji. Jedino Klepetan dođe k meni jer je shvatio da mu ja pomažem, a prihvatio je i svoju invalidnu ženku i vidio da i njoj pomažem i donosim joj hranu. Tu im je puno lakše živjeti nego da su sami u prirodi – kaže Stipa.

Malena i Klepetan
1/13

Komentara 4

AN
angeomihael
16:51 30.03.2018.

Nisu zaraženi soton konvencijom.Mužjak i ženka..Ljubav!Za sve ostalo tu je Vrapče!

0
0
12:52 30.03.2018.

Za njih očito ne vrijedi istanbulska konvencija...

ST
stric7
12:42 30.03.2018.

...je li njima plenki predstavio IK...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije