Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propustio trenutak

Ljevica Josipovića ne želi za vođu

Ivo Josipović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
26.03.2015.
u 17:02

Ivu Josipovića na izbornu listu stavio bi jedino Radimir Čačić

“Nikada nisam rekao da ću ja spašavati ljevicu niti se to može zaključiti iz mojih izjava. Točno je da ostajem u politici, ali je još rano da bih išta precizirao. Pa nije prošlo mjesec dana od kada nisam predsjednik Republike!” Riječi su to bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji nam je stavio do znanja da je pomalo umoran od upita o političkim planovima.

Ipak, sam ih je podgrijao nedavnim intervjuom Jutarnjem listu u kojemu je naglasio da je raskrstio sa SDP-om te da se vidi u nekoj od postojećih stranaka lijevog centra, ili nekoj novoj koja bi ušla u taj prostor. Josipović smatra da je model izlaska ljevice na izbore pod “kišobranom” SDP-a gubitnička formula.

Dobitna formula iz 2000.

Dobitnom pak formulom smatra onu primijenjenu na izborima 2000. godine kada je ljevica na izbore išla u dva bloka. No šanse da se stranke lijevog centra okupe u koaliciju kojoj bi Josipović bio na čelu sve su manje. – U politici treba imati osjećaj za trenutak. A Josipović je taj trenutak propustio – kaže nam jedan od čelnika HNS-a i objašnjava da je u izbornoj noći, nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem je Josipović dobio podršku milijun birača, dio stranaka vladajuće koalicije bio jako zagrijan da na parlamentarne izbore izađe u koaliciji manjih stranaka koje bi se okupile oko njega.

Vesna Pusić nakon toga još je tri puta razgovarala s Josipovićem, ali on ništa nije konkretizirao i ideja je splasnula – kaže naš sugovornik iz HNS-a. U vrhu IDS-a potvrđuju razgovore vođene u izbornoj noći, ali naglašavaju da je sve ostalo na ideji, daleko od realizacije. – IDS je regionalna stranka s čvrstom izbornom bazom. Nemamo namjeru ni potrebu srljati u koalicije. One su uvijek moguće s pet stranaka ljevice, ali će ovisiti o njihovim programima, a konačnu odluku donijet će tijela IDS-a – kažu nam u vrhu te stranke.

U SDP-u se čvrsto drže stava da su otvoreni za koaliciju sa strankama s kojima su i sada na vlasti. Dakle, sa HNS-om, IDS-om i HSU. Predsjednik HSU Silvano Hrelja već je rekao da njegova stranka nema dvojbe te da su i dalje SDP-ovi koalicijski partneri. O tome se IDS još nije definitivno izjasnio, a HNS tek treba proći sva unutarnja previranja. Koaliciji okupljenoj oko SDP-a mogli bi se pridružiti još i Laburisti.

Pozicioniranje u centru

– Na izbore ne treba ići u više fronti jer se tako razjedinjuje ljevica. Sve lijeve stranke trebale bi pokazati političko jedinstvo i na parlamentarne izbore izaći u širokoj koaliciji – kaže predsjednica Laburista Nansi Tireli napominjući da će o tome konačnu odluku donijeti Nacionalno vijeće koje se sastaje idući tjedan.ORaH, potvrđuje njegova predsjednica Mirela Holy, ne odstupa od toga da samostalno izađe na izbore. Znači, nema koaliranja s SDP-om, ali ni okupljanja oko Josipovića.

Bi li se bivši predsjednik mogao politički pozicionirati u centru, razgovarali smo s predsjednikom Reformista Radimirom Čačićem koji također nastoji stvoriti koaliciju. S Čačićem bi na izbore mogao ići Novi val Ljube Jurčića, Nacionalni forum Nikice Gabrića, DC, HNS ako promjeni lidera (tj. ako stranku od Vesne Pusić preuzme međimurski župan Matija Posavec) te pojedinci s političkim ugledom. Među njima Čačić vidi Jadranku Kosor, Slavka Linića i Josipovića. No Čačić kaže da mu Josipović može biti na izbornoj listi, ali mu ne može biti vođa.

>>'Josipović i ja smo vam k'o vatra i voda pa ta priča slabo hoda'

>>Ivo Josipović ne bi deložirao Tita. Pa zato je i izgubio izbore

>>Josipović: Nisam pogriješio kada sam upozoravao na 'ustašku guju'

Komentara 86

DU
Deleted user
16:36 26.03.2015.

Lik i djelo kuhane crvene lignje odlazi netragom u ropotarnicu povijesti kao i debilna složenica "pravda i pravednost".

VA
vatrenaaaa
16:46 26.03.2015.

drago mi je da su i njegovi progledali; doduse ne bi se to tako lako dogodilo da nije sam sebi skocio u usta; sada ga podrzava jos samo dno dna: pusic braco i seka, terselicka i ostala njihova ekipa

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
16:38 26.03.2015.

gubitnika guraju samo jugonostalgičari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije