Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Melania Trump

Ljetovala na Pagu s roditeljima 
i njihovim kolegama iz Komunističke partije

Melania Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
07.08.2016.
u 15:48

Fotografije na kojima pozira naga snimljene su u New Yorku 1995., godinu prije nego što je dobila vizu, pa je napadaju da je kršima imigrantske propise, na čijem poštovanju Donald Trump inzistira

U srpnju 2002., tri godine prije vjenčanja s Melanijom Knauss, Donald Trump, republikanski kandidat za Bijelu kuću, prvi je i jedini put boravio u Sloveniji, i to puna tri sata. Nije posjetio Sevnicu, rodni grad svoje partnerice, već je tog ponedjeljka oko 20 sati sletio Boeingom 727 u ljubljansku zračnu luku s Melanijom i svojom savjetnicom Normom Foerderer.

Čekali su ih njezini roditelji, Amalija i Viktor Knavs, kako je glasilo i Melanijino prezime prije nego što ga je promijenila u Knauss. Društvo se ukrcalo u dva crna Mercedesa i uputilo na Bled u Grand hotel Toplice. Dobili su najbolji stol s pogledom na jezero, s jedne su strane sjedili Donald Trump i Melania Knauss, s druge Amalija i Viktor Knavs.

Prizor je podsjećao na reality show “Pripravnik” i na scene kad bi Trump posjeo kandidate s druge strane stola i otpuštao one koji nisu zadovoljili. Nije se pio alkohol, jeli su odreske u umaku od luka, prženi krumpir i potom borovnice. Trump je odbio kavu. Na izlasku je pitao budućeg punca je li taj hotel na prodaju.

Na aerodromu su bili prije ponoći. Tri godine poslije, kod Larryja Kinga, Trump je na pitanje je li ikada bio u Sloveniji odgovorio: “Jednom, na 13 minuta. Bok, mama, bok, tata. I to je bilo to”. Bio je to i jedan od posljednjih posjeta Melanije svojoj domovini gdje je rođena 1970., a koja je sada, u jeku utrke za američkog predsjednika, tema u kampanji.

Sumnje su izazvale fotografije objavljene u New York Postu na kojima Melania K., kako se potpisala, pozira naga. I dok sadržaj fotografija nije ostavio traga na puritansku Ameriku, ali ni na Melaniju koja je slegla ramenima i izgovorila mantru koju mehanički ponavlja u svakom intervjuu 20 godina o tome da je bila vrlo uspješna manekenka, datum fotografija izazvao je buru.

Službena biografija Melanije govori o tome da je u SAD došla uz valjanu vizu 1996. te da je, kao uzorna imigrantica – što je još jedna stalna fraza – svakih nekoliko mjeseci odlazila u Sloveniju kako bi je produžila. Fotografije su snimljene u New Yorku 1995., bila je prva primjedba. Druga se odnosila na tip vize koju je posjedovala – ako ju je produživala svakih nekoliko mjeseci, onda s takvom vizom nije imala pravo na rad. Je li Melania Knauss kršila imigrantske propise na kojima inzistira njezin suprug, što je jedna od glavnih tema njegove kampanje?

Kao i Donald, i Melanija je puna kontradikcija. Trumpovo uvjerenje u američku posebnost paralelno je s uvjerenjem kako je i on poseban. Pravila, pa čak i kad ih on sam donosi, jednostavno se ne odnose na njega.

– Čini mi se da ima dosta slovenskih osobina. Povučena je i ne govori puno – kaže nam Bojan Požar, novinar i autor neautorizirane biografije Melanije Trump. Uz Požara, koautor dvaju poglavlja je Igor Omerza. Knjiga je početkom godine objavljena na engleskom, a potom na slovenskom, a sada izlazi i drugo, dopunjeno izdanje.

No vrlo je teško utvrditi koji je Melanijin odnos sa Slovenijom. Nije imala ništa protiv kad su je mediji predstavljali Austrijankom. A onda, njezin i Donaldov 10-godišnji sin Barron ima i slovensko državljanstvo.

– Sve je to u tadašnjem slovenskom konzulatu u New Yorku sredila njezina sestra Ines. Melanija je došla kako bi im zahvalila – govori Požar.

Barron nikada nije bio u Sloveniji. Nikada nije tako bio ni u Sevnici, a ni u Raku, mjestašcu od 350 stanovnika odakle se vidi Medvednica, poznatom po luku, otkuda mu je baka i gdje je njegov pradjed razvio novu sortu križanjem egipatskog i domaćeg luka. No Barron izvrsno govori slovenski, premda Donald inzistira u javnosti “da se u SAD-u govori engleski”. Štoviše, kad je obitelj gostovala kod Larryja Kinga 2010., voditelj je ostao zabezeknut kad je dječak progovorio – njegov je engleski imao snažan slovenski naglasak, poput engleskog njegove mame.

– S mamom komunicira na slovenskom, ali i s bakom i djedom koji provode puno vremena u Americi. A oni ne govore engleski – kazala nam je Melanijina prijateljica iz Sevnice Mirjana Jelančič. No Požar kaže da njegovi sugovornici imaju drukčiju priču:

– Kad se našla s bivšim dečkom u New Yorku 2000. razgovarali su na engleskom. Na jednom prijemu sreo ju je Janez Škrabec, direktor kompanije Riko. Obratio joj se na slovenskom, no prekinula ga je riječima: English, please.

Ljubavni život Melanije Knavs nije bio tako uzbudljiv kakav je primjerice bio Carle Sarkozy, još jedne manekenke koja je ušla u predsjedničke dvore. Začudo, bio je uzbudljiviji u Sloveniji nego u SAD-u.

– Prvi joj je dečko bio Peter Butoln, nekadašnji novinar i glasnogovornik u kabinetu vlade. Otišao je u vojsku, a kad se vratio, više nije željela biti s njim. No on je potom bio s njezinom sestrom. Nije izlazila s “običnim” dečkima, bili su to mladi, tranzicijski biznismeni. I svi su imali vespe – dodaje Požar. U New Yorku je relativno rijetko išla na spojeve, dodaje.

– Fotograf s kojim je bila bliska kazao nam je da nije puno izlazila, ali kad jest, da je to bilo s bogatima. Čini se kao da je imala neku svoju agendu. I da, mislim da je jako ambiciozna – kaže autor knjige.

Funkcija američkog predsjednika donosi fizičku izolaciju, stoga je uloga predsjednikove supruge ključna. Ako može zaokupiti suprugovu pozornost i reći mu kad se ponaša kao idiot, jer mu svi ostali povlađuju, čini uslugu i nama. No slaba i pasivna prva dama ne bi naštetila samo suprugu nego i narodu.

ako piše Kati Marton u knjizi Predsjednički brakovi koji su oblikovali našu povijest. Melania Trump, kaže, bila bi najlošije pripremljena i najmanje iskusna prva dama u američkoj povijesti. Bojim se da će ona biti samo model, puka vješalica za odjeću.

Ocjenu Kati Marton dijeli nemali broj Amerikanaca i pomalo je nepravedan prema Melaniji. Vjerojatno je taj negativan dojam amalgam više faktora: Trumpovu neomiljenost projiciraju i na suprugu. Potom, sama Melania preuzela je neke od njegovih osobina, dojam izdignutosti iznad drugih, kao i njegovo škiljenje, ali i pućenje usnica.

No činjenica jest da je ne poznaju. Ona je godinama živjela u stanu na tri etaže Trumpova tornja u New Yorku na 2800 četvornih metara, uređene u zlatu i mramoru u stilu Luja XVI. Dizajnirala je nakit, što je ljubav iz djetinjstva kad se bavila rukotvorinama i štrikanjem, a potom i pohađala školu za dizajn, no većinu vremena bavila se sinom, zbog čega je, kaže, i bila odsutna iz kampanje gdje ju je zamijenila Trumpova kći Ivanka.

Malo govori, a kad daje intervjue ponavlja iste fraze. “Neovisna sam, ne želim mijenjati supruga, on je odrastao čovjek, imala sam uspješnu karijeru i zaradila mnogo novca”, rečenice su koje ponavlja od 2000. No sada dodaje da zna reći suprugu kada se ne slaže s njim, kao što je, primjerice, bio izbor riječi u odnosu na žene. No oni koji je poznaju kažu da je vrlo ugodna, ljubazna i blaga žena. Donald i Melania upoznali su se 1998. u klubu Kit Kat, glasi službena priča u koju Požar ne vjeruje. Smatra da je njihova veza počela barem dvije godine ranije.

– U rujnu 1999. desetak novinara dobilo je poziv jedne agencije s ponudom da ih odvedu u Pariz gdje će provesti dan s Melanijom Knavs. Svi troškovi plaćeni. Nitko u Sloveniji nije znao tko je ona. Otišli su, proveli su ih kroz grad, ona je govorila da uskoro snima film s Mickeyem Rourkeom, koji nikad nije snimila. Tri tjedna kasnije stiže vijest da je upoznala Trumpa. Malo previše koincidencija. Mislim da se znaju od ranije i da joj je pomogao u karijeri.

Kako nikada nije snimila film, nije ni završila fakultet, kako navodi u službenoj biografiji, kaže autor knjige. No nema samo Melanija tajne – imao ih je i njezin otac.

– Melanija ima polubrata rođenog 1965. Ni Melanijina majka nije dugo znala za to dijete, nije ni znala da je nekoliko puta odlazio na sud zbog očinstva. Otac je imao ljubavnice, a jedna od njih je ispričala kako ju je nagovorio na pobačaj. No, Melaniji i njezinoj dvije godine starijoj sestri, za koju obitelj kaže da ima psihičkih problema, neki oblik shizofrenije, i koju je Trump zaposlio kod sebe kao dizajnericu interijera, to nisu rekli sve donedavno – kaže Požar. Melanija je o tome progovorila i javno, nakon što se ispovijest polubrata našla u medijima.

– Moj je otac privatna osoba – kazala je i prekinula tu temu.

No otac je u jednom trenu Trumpove kampanje bio uteg kad je objavljeno da je bio član Komunističke partije.

– Ostao je do samog kraja. Privatno se obitelj Knavs družila s obitelji pokojnog Matjaža Hana, jednog iz te stare partijske garde. Zajedno su ljetovali na Pagu. Potom, kad je Borut Pahor želio nabaviti stari Mercedes, otišao je do Melanijina oca. Ostala je ta veza s politikom i socijaldemokratima – govori Požar.

Melanijin otac je u doba Ante Markovića otvorio u Ljubljani dućan s automobilima. Obitelj je ostala u Sevnici, a on bi kući odlazio vikendima. Tad su se i preselili iz stana u tipično socijalističkom radničkom Naselju heroja Mareka u lijepu kuću u novom dijelu tog industrijskog grada uz Savu.

Očeva firma radila je do 2006., s time da je zadnje dvije godine kao vlasnica upisana Melanija. U to vrijeme je živjela u SAD-u i zvala se Melania Trump, a u Sloveniji je bila vlasnica pod imenom Melanija Knavs – dodaje Požar.

Melanijin otac, slažu se i njezine prijateljice iz djetinjstva, preslika je njezina supruga. Ne samo po posvećenosti poslu, već i fizički. Ipak, Trump je malo snažnije građe. Poslao je puncu dva sakoa, kaže Požar, a on ih je odnio u Ptuj, krojačici koja je radila za Melaniju, da ih suzi. Vrlo simbolički – Donald je predimenzionirana i gotovo karikaturalna verzija običnog čovjeka.

>> Tko je Melania Trump? Otac joj je prodavao autodijelove, a majka je bila krojačica

Komentara 36

RE
rem
16:40 07.08.2016.

Ne moze Melania biti zločestija i lošija osoba od Hillary!

DU
Deleted user
03:16 07.08.2016.

Donald je bio samo jednom u slo 15 min i za to vrijeme obišao je cijelu slo.. amerikanci ne shvaćaju da postoje države veličine njihovog kioska ali balkan je to prijatelji

Avatar crazy_bat
crazy_bat
14:08 07.08.2016.

Opet diktirani članak, sve samo da se ne bi pisalo o zloj Hilariji! Go Trump, GO!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije