Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA SUSJEDNIH ZEMALJA

Litva postavila snage za brzo reagiranje u stanje visoke pripravnosti, Latvija neće izdavati vize

Lithuanian army infantry fighting vehicles Vilkas presentation in Pabrade
Foto: INTS KALNINS/REUTERS
1/5
21.09.2022.
u 12:32

Finski ministar obrane Antti Kaikkonen rekao je da pomno prate situaciju u susjednoj Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je jutros djelomičnu vojnu mobilizaciju te podržao referendume u područjima Ukrajine koja su pod ruskom okupacijom. Njegov potez osudili su brojni svjetski čelnici i dužnosnici, a ministar obrane Litve Arvydas Anušauskas najavio je kako će snage za brzo reagiranje njegove zemlje biti postavljene u stanje visoke pripravnosti.

VIDEO Vladimir Putin u govoru poslao poruku Zapadu: 'Ne blefiram!'

"Budući da će se ruska vojna mobilizacija također odvijati u blizini naših granica, u Kalinjingradskoj oblasti, snage za brzo reagiranje stavljaju se u stanje visoke pripravnosti kako bi se spriječile bilo kakve provokacije Rusije", istaknuo je na Twitteru nedugo nakon što je Putin završio obraćanje naciji. 

Reakcija je pristigla i iz Latvije, još jedne europske zemlje koja graniči s Rusijom. Ministar vanjskih poslova Edgars Rinkēvičs istaknuo je kako "Latvija iz sigurnosnih razloga neće izdavati humanitarne ili druge vrste viza onim ruskim državljanima koji izbjegavaju mobilizaciju niti će mijenjati ograničenja prelaska granice za ruske državljane sa schengenskim vizama uvedena 19. rujna". 

Nakon uvedene djelomične mobilizacije, naime, mnogi Rusi poželjeli su napustiti svoju zemlju. To je potvrdila i Inna Sovsun, ukrajinska zastupnica. 

– Rusi su odmah nakon objave djelomične mobilizacije kupili karte za sve raspoložive zrakoplove u inozemstvu. To pokazuje koliko oni stvarno podržavaju rat – navela je. 

Ministar Rinkēvičs istaknuo je i kako će se Latvija konzultirati sa saveznicima i partnerima o zajedničkom djelovanju u vezi s mobilizacijom. Navodi da je potrebno razgovarati o daljnjoj podršci Ukrajini i razmotriti moguće dodatne sigurnosne mjere u regiji. Također, naglašava kako je razina vojne prijetnje Latviji i dalje mala. 

– Rusija je danas opasna za Europu i svjetski mir, kao što je to bila nacistička Njemačka u prošlom stoljeću – ustvrdio je. 

Finski ministar obrane Antti Kaikkonen rekao je da pomno prate situaciju u susjednoj Rusiji, prenosi U.S. News

– Što se tiče finskog okruženja, mogu reći da je vojna situacija stabilna i mirna – rekao je ministar Kaikkonen. – Naše obrambene snage dobro su pripremljene i situacija se pomno prati – dodao je.

Komentara 11

Avatar nekakav
nekakav
14:00 21.09.2022.

moskva ima više beskućnika nego latvija vojno sposobnih stanovnika....

DU
Deleted user
13:03 21.09.2022.

Kako vidim, svi se nešto pripremaju za eventualno proširenje rata, a da li itko, barem jedan jedini državnik poziva druge državnike i traži hitno dogovaranje mira i rješavanje problema zaraćenih strana? Bože sačuvaj.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:57 21.09.2022.

Letonija 30% Rusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije