Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Liste za državne domove: Čeka se i po 10 godina

19.02.2018.
u 00:00

Zbog popunjenosti državnih domova mnogi su se građani prisiljeni smjestiti u privatne domove, koje mjesečno treba puno više plaćati

Vlada je nedavno objavila odluku o uvjetima po kojima će država ove godine sufinancirati domove za starije i nemoćne osobe. Njome je utvrđeno da će županije i Grad Zagreb ove godine dobiti 164,5 milijuna kuna za pokrivanje razlike troškova domova za starije povrh njihovih redovitih prihoda. Taj se iznos od 2010., kad je razlika bila 275 milijuna kuna, uglavnom smanjivao, no za 2018. godinu doplata se povećala za desetak milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu.

Marijana Bađun, istraživačica Instituta za javne financije, upozorava u dnevnom osvrtu Instituta da sadašnji sustav financiranja domova za starije osobe stvara velike nejednakosti između korisnika smještenih u uvjetno rečeno državne domove i onih koji su se zbog popunjenosti takvih domova prisiljeni smjestiti u privatne domove po višim cijenama.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Božo Petrov: Plenkovića su doveli pred zid

>>Mesar iz pakla: Dolijao robovlasnik iz Slimena, pao s 21 kg marihuane

>>Hajduk zaustavio dominaciju Dinama

>>VEČERNJAKOVA RUŽA Nives Čanović i Marko Bratoš: Sada i bez verbalne komunikacije znamo što onaj drugi kolega misli

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
06:35 19.02.2018.

Kakvi domovi takva i država...priuštivi ministar ugroza .......imamo našu hrvatsku ....ima se za borbene zrakoplove....a za staračke domove nema novaca....65 000 000 kn ima za vodece uhljebe u državnim službama za pametne telefone ...trebaju im pametni telefoni kad su samii bez pameti....hrvatska država poznata po korupciji i kriminalu je država za 15% bogatih ostalih 85% ima izbor pravac zapad ili siromaštvo...imamo našu hrvatsku to je ispraznica ministra ugroza i priuštivosti....blago nama kad državu vode veleumne glave.....😣😣

JU
juma
00:08 19.02.2018.

Cijeli sustav je pogresno postavljen. Nisu potrebne nikakve liste, nego se prioritet treba odredjivati prije svega prema medicinskim i socijalnim kriterijima. Tako kod nas netko s 5000 kuna mirovine moze uzivati u jeftinom drzavnom domu i jos imati pristojan dzeparac, mada mu dom mozda i nije prijeko potreban. Jedini razlog je sto se prijavio prije 10 godina. Drugi s mirovinom od 2000 kuna mora u dom i to hitno, ali eto nije se prijavio i onda, jer su ova zdrava gospoda zauzela mjesto, mora u skupi privatni dom, gdje mu socijalni sustav, odnosno svi mi, nadoknadjuje onu razliku koju ne moze platiti. Radi se o socijalnoj nepravdi koja se financira iz proracuna. Vani je upravo obrnuto. Oni koji imaju novaca i dom im neije hitan su u skupim privatnim domovima, a drzavni domovi primaju uglavnom prema hitnosti ne gledajuci na materijalno stanje i nekakve liste cekanja.

Avatar Niškorist
Niškorist
07:42 19.02.2018.

Penzioneri su glasaći HDZ-a i Bandića daju im 100-200kn i evo glasova .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije