Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra javna objava

Lista srama za one poslodavce koji tri mjeseca ne isplate plaću

08.05.2014., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.07.2014.
u 19:00

Tvrtke ne posluju niti uplaćuju doprinose, ali radnicima teče staž

Ministar rada Mirando Mrsić u utorak bi trebao objaviti listu tvrtki koje tri mjeseca zaredom ili tri mjeseca unutar pola godine nisu isplatile plaće i uplatile doprinose. U prva četiri mjeseca ove godine Porezna je uprava evidentirala 55 tisuća radnika za koje poslodavci u ovoj godini nisu uplatili dvije i više plaća, a zaposleni su u više desetaka tisuća tvrtki. Mahom su to tvrtke samo s jednim zaposlenim radnikom, često u blokadi i bez imovine. Lista bi trebala biti objavljena na stranicama Ministarstva rada i Porezne uprave istodobno, a na njoj bi uz ime tvrtke bio i broj zaposlenih te broj mjeseci za koje nisu primili plaće.

Fiktivne tvrtke

– Nisam sklon objavljivanju lista, ali evidentno je da se ovdje radi ili o kršenju zakona ili o fiktivnim tvrtkama. Tko god nije mogao isplatiti plaću dva mjeseca zaredom, morao je ići ili u predstečajnu nagodbu ili u stečaj i zato ćemo ispitati zašto se nije poštovao zakon. Nije nam samo cilj objaviti listu nego provjeriti imovinu vlasnika i direktora tvrtki te vidjeti je li bilo zloupotrebe prava – komentira ministar financija Boris Lalovac.

Objavu liste podržali su sindikati i poslodavci, a ona će poslužiti i za dodatne kontrole inspektora rada te promjene u kontroli ostvarivanja mirovinskih prava, o čemu će nakon objave liste govoriti i ministar rada Mirando Mrsić.

U Ministarstvu rada uočili su da više od deset tisuća tvrtki samo s jednim zaposlenim radnikom godinama ne isplaćuje plaću niti uplaćuje doprinose. U pravilu su zaposlenici u tim tvrtkama obiteljski povezani s vlasnicima, a održavanje tvrtke na životu s fiktivno zaposlenim članom obitelji najviše šteti mirovinskom sustavu. Prema postojećim propisima, mirovinski staž ostvaruje se ulaskom u radni odnos, a ne uplatama doprinosa pa pravo na mirovinu ostvaruju i osiguranici iz fiktivnih tvrtki iako za njihove mirovine godinama nije uplaćena ni kuna.

Mirovina bez uplate

Stjecanjem uvjeta za starosnu mirovinu takvi radnici mogu za petnaest godina staža u fiktivnim tvrtkama dobiti minimalnu mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje počet će se baviti kontrolom uplata doprinosa u takvim tvrtkama jer je tek odnedavno dobio uvid u uplate doprinosa za pojedine zaposlenike. U lipnju je u sustavu mirovinskog osiguranja evidentirano 1,433.827 zaposlenih, i to 1,2 milijuna radnika kod pravnih osoba, 117 tisuća zaposlenih kod obrtnika, 63,5 tisuća obrtnika, 23 tisuće poljoprivrednika, 22,4 tisuće osoba koje imaju status samostalne profesionalne djelatnosti te 6700 građana koji sami sebi uplaćuju staž. Dva i više mjeseci plaće nisu isplaćene za 55 tisuća zaposlenih

>> S liste srama u devet dana otpao 81 dužnik

Komentara 31

NV
novo vriijeme
19:53 14.07.2014.

Nemojte listu srama, ovdje nikoga nije sram što potkrada radnike ili državu, nego blokirajte privatnu imovinu ibankovne račune vlasnika dok ne plati.

ĐE
đelek
19:15 14.07.2014.

Pa zar nije neisplata plača kazneno djelo!!Ja neznam zašto ti ljudi još nisu u zatvoru!!!Kad će seveć jednom poštivati zakoni koji se donesu,,a naročito oni glede plača!!!Ali kakvu vlast imamo to nije ni čudo!!!!!!

DU
Deleted user
20:26 14.07.2014.

Zar me treba biti sram što mi netko nije platio fakturu, a država od mene traži da iz svog đepa platim za izdanu fakturu porez i doprinose? Nek bude sram tu državu koju plaćam ogromne novce, a koja me ni najmanje ne štiti od neplatiša!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije