Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD EUROPSKE UNIJE

List kanabisa 
ne može postati 
žig za prehrambene proizvode

Kanabis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.12.2019.
u 18:10

Sud je naveo da se u mnogim državama EU vode rasprave o legalizaciji kanabisa, no u većini njih on je i dalje ilegalan.

Sud Europske unije potvrdio je jučer odluku nadležnog tijela iz 2016. da list konoplje, kakav je na slici, ne može postati žig i oznaka Unije za prehrambene proizvode i pića, i to zato što je protivan javnom poretku.

Na oznaci stoje riječi kanabis, dućan (store) i grad Amsterdam, gdje je prodaja marihuane dopuštena, te sud zaključuje da oznaka “privlači pozornost potrošača” koji ne raspolažu nužno saznanjima o “kanabisu kao opojnoj tvari, nezakonitoj u mnogim državama Unije”.

Sud je pritom dodao da se u mnogim državama EU vode rasprave o legalizaciji kanabisa, no u većini njih on je i dalje ilegalan. Sud smatra da je činjenica da će stručnjaci oznaku percipirati kao naznaku da hrana i piće koji su obuhvaćeni prijavom žiga sadržavaju opojne tvari, nezakonite u više zemalja, što je dovoljno da se zaključi da je “oznaka protivna javnom poretku”.

Prijavu žiga podnijela je Talijanka Santa Conte još prije tri godine Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) koji ju je odbio. Žalila se zatim sudu, koji se jučer složio s EUIPO-om.

Komentara 2

OB
ObrenM
08:35 14.12.2019.

Ulaz droge u zivot na mala vrsta.

ZO
Zooltan
02:06 14.12.2019.

Drogu iz Portoroža treba zabraniti. Koji list bi trebao biti na ambalaži za zamjensko majčino mlijeko ?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije