Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Biloš

Slavko Linić: Mislim da nije moguće telefonski tražiti nešto nezakonito

Slavko Linić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
13.11.2017.
u 14:42

Bivši ministar financija potvrdio je i da je o Biloševu kreditu kod HBOR-a, a koji je Bilošu trebao pomoći u likvidnosti, razgovarao s tadašnjim HNS-ovim ministrom Ivanom Vrdoljakom

Slavko Linić, bivši ministar financija, svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Nadi Čavlović Smiljanec, bivšoj šefici Porezne uprave i bivšoj SDP-ovoj saborskoj zastupnici. Osim nje optuženi su i poduzetnik Željko Biloš i Ružica Kovačević, bivša šefica Porezne uprave Osijek, a prema optužnici Čavlović Smiljanec i R. Kovačević terete se da su stopirale  naplatu  poreznog  duga Biloševe tvrtke OLT, čime  je, prema optužnici, proračun oštećen za oko 9,5 milijuna kuna. Bivši ministar financija detaljno je opisivao promjene zakona u njegovu mandatu koje su, kako  je kazao, za cilj imale smanjenje nelikvidnosti i povećanje naplativosti poreznih obveza..

- Na početku mandata krajem 2011. naišao sam na 52 milijarde kune nenaplaćenih poreznih obveza. To je povećavalo nelikvidnost, pa sam Vladi predložio mjere za povećanje naplate dugovanja i poboljšavanje likvidnosti. Prvom mjerom iz veljače  2012.  omogućen je trogodišnji reprogram dugova prema  državi na račun poreza, doprinosa i carina, a rok za podnošenje zahtjeva bioje 60 dana. Kada sam uočio da dio gospodarstvenika nije uspio pripremiti dokumentaciju išli smo s dopunama i produžili rokove. No, krajem 2012. vidjelo se da se bitno ne popravlja likvidnost što znači da nije bio problem samo poreznih dugova pa je u 10. mjesecu 2012. prihvaćen Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama - kazao je Linić.

Potvrdio je i da je s Bilošem razgovarao o mogućem reprogramu.

- Kazao sam mu da mora ispuniti sve zakonske uvjete kako bi dobio odobrenje za reprogram i odgodu plaćanja te dobivanje kredita od HBOR-a. Zvao me je i pokušao mi je reći da namjerava riješiti dug po otpisu kamata. Mislio je da može  nastaviti  s ulaganjem. Pritom nije tražio ništa nezakonito, a mislim da to nije ni moguće telefonski tražiti - kazao je Linić .

Rekao  je  da ga Biloš nije tražio da kao ministar utječe na druge osobe pa ni na Čavlović Smiljanec.

- Razgovarali smo o njegovom zahtjevu za reprogramom i problemima s dokumentacijom  uz  jasno objašnjenje da se sva potrebna dokumentacija mora skupiti. Svaki  poduzetnik  je  optimist i misli da može riješiti dug. No, morao je dokazati  da  redovito  plaća novopridošle obveze i jasno sam mu stavio do znanja da dugovi moraju biti plaćeni - dodao je Linić.

Bivši ministar financija potvrdio je i da je o Biloševu kreditu kod HBOR-a, a koji je Bilošu trebao pomoći u likvidnosti, razgovarao s tadašnjim HNS-ovim ministrom Ivanom Vrdoljakom.

- Razgovarao sam i s Čavlović Smiljanec jer je ona bila zadužena za provedbu  svih uputa i provedbu zakona i najviše je kontaktirala s terenom. Preko nje sam saznao, da se za Biluša kao poduzetnika koji zapošljava velik broj ljudi zalagala i SDP-ova  eurozastupnica  Biljana  Borzan. Zbog neažurnosti u Poreznoj  upravi  u to vrijeme, mnogi zahtjevi za reprogram nisu riješeni.  Bilošev je riješen, ali nakon što sam ja otišao s dužnosti ministra financija - kazao je Linić.

Komentara 8

NA
narod1
14:53 13.11.2017.

Kad će priupitati Linića zašto je oprostio dugove vlasniku Cammea i zato ga štiti dok krši zakon

BU
busbus59
15:51 13.11.2017.

A oproštenih 6oo ooo ooo kuna duga europa press holdinga? Linić,Hanžeković,Sanader,Pavić,sve je to ista mafijaška skupina!!!

DU
Deleted user
15:35 13.11.2017.

Sad se sudi njima, za pet godinama će bit suđenje današnjim "spašavateljima radnih mjesta".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije