Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak madame L’Oréal

Liliane Bettencourt živjela je život poput filmskog scenarija

Liliane Bettencourt
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.09.2017.
u 19:15

Posljednjih godina najviše medijske pozornosti privukla je Lilianeina afera s piscem i umjetnikom François-Mariejem Banierom

Moja majka otišla je mirno – izjavila je u četvrtak Francoise Bettencourt Meyers potvrdivši smrt najbogatije žene na svijetu Liliane Bettencourt koja je preminula u svojem domu u Parizu u 95. godini.

No, iako je smrt Liliane Bettencourt, kako je kazala njezina kći, bila mirna, njezin je život bio potpuna suprotnost, obilježen brojnim zanimljivim zapletima po kojima bi bez problema mogao biti snimljen i hollywoodski blockbuster.

Bitka za naslijeđe L’Oréala

Liliane je rođena u Parizu 21. listopada 1922. u obitelji Eugenea Schuellera, osnivača jedne od najvećih kozmetičkih kompanija na svijetu L’Oréala. Budući da joj je majka umrla kad je Liliane imala samo pet godina, kao djevojčica bila je snažno vezana za oca koji je, među ostalim, bio poznat i po tome što je tridesetih godina prošlog stoljeća financirao fašističku skupinu La Cagoule, a nakon Drugog svjetskog rata pojedinim pripadnicima te skupine pružio je utočište zaposlivši ih u svojoj kompaniji.

U L’Oréalu je kao 15-godišnja djevojka počela raditi i sama Liliane, a 13 godina kasnije udala se za francuskog političara Andrea Bettencourta, bivšeg pripadnika La Cagoule, i rodila 1953. kćer Françoise.

Četiri godine kasnije, 1957., Eugen Schueller je preminuo, a Liliane je naslijedila njegovo poslovno carstvo i postala jedna od najbogatijih osoba na svijetu.

Kozmetički div L’Oréal i pod njezinim se vodstvom nastavio razvijati i rasti, a iako su se dionice tvrtke 1963. našle na tržištu kapitala, Liliane Bettencourt zadržala je većinski paket dionica.

Posljednjih godina najviše medijske pozornosti ipak je privlačio odnos Liliane i francuskog pisca, umjetnika i fotografa François-Marieja Baniera s kojim se zbližila prije 25 godina kada ju je trebao fotografirati za naslovnicu magazina Egoist.

Liliane mu je, naime, tijekom višegodišnjeg druženja dala poklone čija je vrijednost bila čak 1,3 milijarde dolara, među ostalim premije njezina dva životna osiguranja, 11 umjetničkih djela među kojima su bile slike Picassa, Matissea, Mondriana, Delaunaya i Legera, fotografije nadrealista Mana Raya i gotovinu.

U jednom ga je trenutku u oporuci navela kao jedinog nasljednika cjelokupne imovine osim dionica L’Oreala, koje su već prije pripale njezinoj kćeri i dvojici unuka. Nakon sukoba s kćeri i pomirbe, oporuka je promijenjena, a Banier je iz nje izostavljen.

Posljednjih nekoliko godina Liliane je bolovala od Alzheimerove bolesti i 2012. povukla se iz javnog života, a od 2014. zbog Lillianina narušenog zdravlja kontrola nad kompanijom sudski je povjerena njezinoj kćeri, dok se o Lillianinu zdravlju kao osobni skrbnik brinuo njezin unuk Jean-Victor Meyers.

Financirala konzervativce

Osim slučaja Banier, u medijima se često spominjala i kao financijer konzervativnih francuskih političara, među njima i bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja oko čije su se kampanje također vukli raznorazni repovi. Američki magazin Forbes procijenio je bogatstvo Liliane Bettencourt na više od 40 milijardi dolara čime je i službeno bila 14. najbogatija osoba na svijetu, a ujedno i najbogatija žena, jer su trinaestorica na listi ispred nje muškarci.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:24 23.09.2017.

moja teta nije milijarderica ali se sa svojih 95 još smije i kaža da ne želi još ići po milijarde na onom svijetu. ova liliane je sigurno ponijela sve sa sobom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije