Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO Iz Farmaceutske komore FBiH najavljuju smanjenje cijena

Lijekovi u Federaciji BiH jeftiniji i do 25 posto

12.01.2009.
u 23:00

Već u siječnju ove godine cijene lijekova u FBiH bit će niže i do 25 posto. Smanjenje cijena lijekova trebalo se dogoditi već u prvim danima 2009. godine, ocjenjuje prim. mr.ph. Mirsad Šabaredžović, predsjednik Farmaceutske komore Sarajevske županije i predsjednik Povjerenstva za edukaciju Farmaceutske komore Federacije BiH.

Zahtjev i sastanak
- Lijekovi u BiH su znatno skuplji nego u našem susjedstvu, u Republici Hrvatskoj i Srbiji, za što nema opravdanja. Početkom tretiranja farmaceutskih usluga kao zdravstvenih, kao što je po Lisabonskoj deklaraciji priznato u zemljama EU-a, cijena lijekova snizit će se do pet posto, a mi ćemo izaći s opravdanim prijedlogom za sniženje cijena.

Pritom se ne smije zaboraviti da su među artiklima iz EU-a koji su oslobođeni poreza i lijekovi, potvrdio je za Večernji list Šabaredžović ističući kako će i Federalno ministarstvo zdravstva poduzeti takvu inicijativu. Iz Farmaceutske komore HNŽ-a o pojeftinjenju lijekova za četvrtinu cijene još nemaju službene informacije.

- Smanjenje cijena lijekova bila bi odlična vijest, ali mi još službeno nemamo obavijesti o tome. Svakako ćemo više znati sljedeći tjedan kada će se održati sastanak u Komori FBiH, kaže mr. ph. Normela Vuletić, zamjenica predsjednika Farmaceutske komore HNŽ-a.

Lijekovi na recept
No, na sniženje cijene lijekova, prema mišljenjima iz Farmaceutske komore FBiH, nedvojbeno će utjecati i sve prisutnija ekonomska kriza te sve slabija kupovna moć stanovništva, što ne znači da biti upitna kvaliteta farmaceutskih usluga ili da će doći do nestašice lijekova.

Prim. mr. ph. Šabaredžović kaže da će se, na recept, u FBiH ove godine moći podići 30 posto više lijekova registriranih u BiH, i to najviše zahvaljujući proširenoj esencijalnoj listi. Ove godine u FBiH se očekuje donošenje zakona o ljekarništvu. Taj je zakon u RS-u već donesen.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije