Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove cijene lijekova za hrvatski zdravstveni sustav znače godišnju uštedu od čak 370 milijuna kuna

Lijekovi jeftiniji 12 posto

VL
Autor
Diana Glavina
19.02.2009.
u 21:09

Nakona dva mjeseca pregovaranja između HZZO-a i farmaceutske industrije, lijekovi na recept s osnovne A liste lijekova jeftiniji su 12 posto! Jeftiniji su naravno za svakog od nas ako ih kupimo bez recepta, a za zdravstveni sustav odnosno HZZO 12 posto niže cijene znači godišnju uštedu od čak 370 milijuna kuna. Inače, u 2008. za lijekove na recept potrošeno je 3,1 milijun kuna.

– Farmaceutska industrija za veliku većinu lijekova prihvatila je nove tzv. referentne cijene, jer su očito zaključili da je to jedini način da opstanu na tržištu – kaže v.d. direktor HZZO-a dr. Tihomor Strizrep.

S novim cijenama nova lista lijekova na recept, onih koji su za pacijenta besplatni i na listi su A te nova B lista lijekova na kojoj su lijekovi uz pacijentovu nadoplatu počet će se primjenjivati početkom ožujka.

Jesu li pacijenti ugroženi?
Koliko su točna nagađanja da velik dio lijekova s liste A prelazi na listu B jer je HZZO proizvođačima ponudio preniske cijene.

U strahu da će nastradati bolesnici jer će sve više lijekova morati nadoplaćivati na to su nedavno upozorili predstavnici Koalicije udruga pacijenata. Posao oko novih lista s novim cijenama lijekova je završen. Jesu li dakle pacijenti ugroženi? Dr. Strizirep kaže da je na sadašnjoj, još neko vrijeme aktualnoj listi lijekova, uz nadoplatu pedesetak lijekova odnosno 174 oblika lijeka, a na osnovnoj je, besplatnoj listi oko 1500 oblika lijekova. Po novome, na dopunskoj će listi biti petnaestak lijekova više nego danas ili ukupno 70-ak. Dr. Strizrep tvrdi da i za svih petnaestak lijekova koji prelaze na dopunsku listu, na osnovnoj listi postoji posve dovoljno generičkih.

Lijekovi su po novome podijeljeni u 40 terapijskih skupina, a kada su se formirale nove referentne cijene, vodilo se računa i o kliničkom djelovanju određenih skupina lijekova te o tome je li riječ o starijoj ili novijoj generaciji lijekova. To što je posrijedi originalan lijek ne znači njegovo automatsko ispadanje s osnovne liste. Velika većina proizvođača prilagodila se i prihvatila nove cijene. Primjerice, bilo je vijesti da će inzulin lantus pacijent morati nadoplati čak stotinjak kuna. Lantus, pak, ostaje na osnovnoj listi.

No, recimo peptoran, lijek za želučane tegobe, prelazi na dopunsku listu jer proizvođač nije spustio cijenu lijeka na referentnu.

Generičke paralele
Ali, na osnovnoj je listi pet različitih proizvođača generičkih lijekova, pa pacijenti neće imati dodatnoga troška, osim onih koji žele peptoran za koji će se morati nadoplatiti 10-ak kuna. Od nazovimo ih, poznatijih lijekova, na dopunsku listu prelazi antipsihotik zyprexa, jer od šest-sedam proizvođača olanzapina (generički naziv), samo proizvođač zyprexe nije prihvatio nižu cijenu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije