Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEČENJE ALERGIJSKOG RINITISA

Lijek Singulair može izazvati depresiju, probleme sa spavanjem...

Depresija
Foto: Marin Tironi/Pixsell
1/3
07.05.2020.
u 12:00

U Hrvatskoj je lijek Singulair dopušten za liječenje astme, jedino u indikacijama za Singulair 10 mg piše da može poboljšati i simptome rinitisa.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) zatražila je dodatno upozorenje za montelukast, sastavnicu lijeka Singulair (i njegove generičke paralele) koji se koristi u liječenju astme, radi neuropsihijatrijskih nuspojava.

Osim za astmu taj se lijek u Americi koristi i kod alergijskog rinitisa, na što se ovo upozorenje odnosi budući da FDA navodi kako taj lijek i njegove generike treba izbjegavati propisivati za blage simptome i dijagnoze poput alergijskog rinitisa.

Takvo pojačano upozorenje donijeli su na temelju podataka o prijavama depresije, problema sa spavanjem i suicidalnih misli kao nuspojava. Singulair je na hrvatskom tržištu još od devedesetih, ali samo za liječenje astme, napominju u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

– Za lijek Singulair u Hrvatskoj nemamo odobrenu samostalnu indikaciju alergijskog rinitisa, već je predmetnom lijeku jedina odobrena indikacija astma. Jedino se u indikacijama lijeka Singulair 10 mg filmom obložene tablete navodi sljedeće: U bolesnika s astmom, u kojih je Singulair indiciran za liječenje astme, Singulair također može poboljšati simptome sezonskog alergijskog rinitisa. Navedena rečenica ne znači da se lijek propisuje u indikaciji alergijskog rinitisa, već da kod pacijenata koji imaju astmu, a ujedno imaju i sezonski alergijski rinitis, Singulair može poboljšati i simptome sezonskog alergijskog rinitisa – pojasnili su u HALMED-u. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije