Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOŽE POGODITI BILO KOJI ORGAN

Liječnik objasnio rijetki sindrom koji je uzrokovao smrt najmlađe žrtve korone

Zagreb: Zbog rijetkih komplikacija od korone preminuo jedanaestogodišnji dječak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/9
24.01.2021.
u 11:19

Prof. dr. Goran Tešović ranije objašnjavao je kako taj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, a rijetko starije

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, prof. Goran Tešović objasnio je rijetki multisistemni inflamatorni sindrom koji je uzrokovao smrt najmlađe žrtve korone, 11-godišnjaka koji je sinoć preminuo. 

- Imali smo više takvih slučajeva, o tom sindromu govorim zadnjih nekoliko mjeseci, no do sada su se, srećom, svi oni oporavili. Ovo je prvi slučaj smrti - kazao nam je prof. Tešović.

Još proljetos liječnici su uočili kako covid-19 kod mladih do 19 godina može razviti multisistemni inflamatorni sindrom koji može napasti bilo koji dio organizma. Prof. dr. Goran Tešović ranije je već objašnjavao kako taj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, a rijetko starije od 19 godina. Zabilježeno je desetak sličnih slučajeva. Najstariji pacijent u Hrvatskoj s tim sindromom ima 22 godine.

Simptomi koji ukazuju na sindrom su vrućica, otok limfnih čvorova, promjene po koži, osip i promjene na sluznici.

– Sindrom o kojem govorimo imunološki je posredovan i javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od posve blage kliničke slike do teške koja može prouzročiti pad krvnog tlaka i šok. Može pogoditi bilo koji organski sustav u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzročiti probleme sa zgrušavanjem – kazao je u prosincu prof.dr. Tešović za 24sata, dodajući da ovaj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna vrijeme.

Usprkos pojedinim razlikama, sindrom je sličan Kawasakijevu sindromu. To je pak bolest koja je karakteristična za djecu i neki od simptoma su osip, vrućica, povećanje limfnih čvorova i katkada upala srca i zglobova. Multisistemni inflatorni sindrom kojeg prouzročuje COVID-19 prvi put je zabilježen tek prije nekoliko mjeseci i nije moguće dati prognoze ostavlja li trajne posljedice.

Sindrom se liječi imunomodulatornom terapijom (primjerice, imunoglobulinima i kortikosteroidima, a liječnici i dalje prate pacijente koji su imali multisistemni inflamatorni sindrom.

VIDEO Zagreb: Zbog rijetkih komplikacija od korone preminuo jedanaestogodišnji dječak

Komentara 25

NA
Nadalinaaa
12:35 24.01.2021.

Zbog čega se covid pacijenti ne smiju liječiti lijekovima Thymosin Alfa-1, Ivermectin, Hidroksiklorikin ??? Jer, ako se izliječe, propade cjepivo, cjepivo, cjepivo

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
13:25 24.01.2021.

Svi komentari koji se zgražavaju nad smrću i strašnom koronom ostaju, a oni koji propituku, sumnjaju ili negiraju se brišu. Što je to nego cenzura staljinovog tipa.

SZ
stela_zg
12:10 24.01.2021.

velik broj pacijenata u bolnicama, na respiratorima, umire zbog septičkih komplikacija nastalih zbog infekcija rezistentnim sojevima bakterija Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter Baumannii. Od visokih doza antibiotika dobiju crijevnu infekciju i obilne proljeve od Clostridium difficile. Autoimune upalne poremećaje liječe visokim dozama kortikosteroida koji slabe i suprimiraju imuni odgovor na bakterijsku i virusnu infekciju. Zašto se ne koristi ivermektin i prehospitalno i hospitalno dok je bolest u ranoj fazi tako da se izbjegne teški oblik bolesti i smanji potreba za hospitalizacijama neka odgovori papesa alemka. ona je najpametnija pa zna to suvislo objasniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije