Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Liječnicima zatvorske kazne od četiri do sedam godina

11.12.2008.
u 14:02

OSIJEK – Nepravomoćno je danas na Županijskom sudu u Osijeku osuđena sedmorka iz USKOK-ove akcije Dijagnoza II u kojoj su namještani statusi hrvatskog ratnog vojnog invalida, a jedan je liječnik zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi.

Galerija: 'Dijagnostičarima' 28,5 godina zatvora


S krunicom u sudnici
Jedinstvenu, ali i najveću izrečenu kaznu zatvora od sedam godina dobio je član liječničke komisije, gastroenterolog u Kliničkoj bolnici Osijek, dr. Darko Horvat zbog udruživanja u zločinačku skupinu, primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

S krunicom u rukama Nataša Jokoš, tajnica na Odjelu kardiologije u osječkoj bolnici, slušala je presudu od šest godina zatvora, umirovljeni branitelj iz Višnjevca Nikola Prgić osuđen je na šest godina i pet mjeseci, policajac iz Slavonskog Broda Mirko Lukić na četiri godine, a referentica u Uredu državne uprave osječko-baranjske Sandra Rudnički osuđena je na pet godina zatvora jer je predmete za liječničku komisiju dodjeljivala dr. Horvatu, a zauzvrat je primala parfeme i ostale kozmetičke preparate.

Šef osječke kardiologije dr. Robert Steiner zbog primanja mita od 1000 eura, kao član drugostupanjskog liječničkog povjerenstva, osuđen je uvjetno na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje na dvije godine, a neurokirurg dr. Darko Šimun Vukašinović-Soljačić dobio je pak uvjetno jednu godinu zatvora. Ortoped, dr. Vjekoslav Kolarević, oslobođen je svih optužbi.

Na izricanju presude danas se nije pojavio dr. Steiner, kao niti dr. Kolarević, jer su se branili sa slobode, a petorki koja je u pritvoru od sredine veljače ove godine, predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin produljio je pritvor do pravomoćne presude.

Neuvjerljivi optuženici
Osuđenima će se oduzeti i sva imovinska korist koju su stekli dok su namješali braniteljima statuse HRVI, a dr. Robert Steiner, kao i osuđeni dr. Vukašinović-Soljačić, moraju vratiti 1000, odnosno 200 eura koje su dobili podmićivanjem.

Nataši Jokoš olakotno je to što je djelomično priznala kazneno djelo, dok su svi ostali koji su sjedili na optuženičkoj klupi sudskom vijeću bili neuvjerljivi. Podsjetimo, dijagnostičari su za iznose od 5 do 8 tisuća eura sređivali statuse HRVI, a državni bi proračun oštetili za 3,2 milijuna kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije