Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proveli istraživanje

Liječnici upozoravaju na iskorištavanje u domovima te neće više šutiti o tome

doktori
Davor Javorovic, Petar Glebov, Dusko Jaramaz/PIXSELL
22.08.2018.
u 12:57

Upozoravamo stoga na probleme manjka obiteljskih liječnika unutar sustava zbog čega je u mnogim dijelovima zemlje onemogućeno funkcioniranje osnovne zdravstvene zaštite

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) provela je istraživanje pod naslovom 'Iskorištavaju li domovi zdravlja mlade liječnike PZZ?". U četverodnevnom istraživanju sudjelovali su samo zaposlenici domova zdravlja - liječnici obiteljske medicine, ginekologije i pedijatrije. Od ukupno 800 liječnika koji rade u sustavu na anketu je odgovorio njih 329.

Istraživanje je pokazalo sljedeće alarmantne podatke:

71,4 % ispitanih odgovorili su da istodobno rade u svojoj i suprotnoj smjeni, odnosno dodatno i prekovremeno.

92,8 % ispitanih odgovorilo je da njihov prekovremeni i dodatni rad nije plaćen sukladno Zakonu o radu i drugim pravnim aktima

43,4 % ispitanih odgovorio je da istodobno radi više ambulanti jer to  moraju, 25,5 % ispitanih odgovorilo je da to radi jer trpe neizravni pritisak doma zdravlja, a 21,7% sudionika to radi jer trpi izravni pritisak doma zdravlja

58,7% ispitanih odgovorilo je da im se za rad u dvije ambulante ne plaća ništa, a 24,7 % ispitanika navodi da im dom zdravlja plaća dva dodatna prekovremena sata

45,5 % ispitanika odgovorilo je da radi dvije ambulante u jednom danu

70,1 % ispitanika kazalo je da su radili čak tri ambulante u jednom danu, a 29 % ispitanika odradilo je najviše četiri ambulante u jednom danu

80,2 % ispitanika nije bilo dodatno plaćeno za rad u tri i više ambulanti u jednom danu.

"Imajući u vidu da je obiteljska medicina najveći dio primarne zdravstvene zaštite koja je temelj zdravstvenog sustava, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) više neće šutjeti o razmjerima nefunkcioniranja zdravstvenog sustava i time postati sudionik u njegovom, ako se ovako nastavi, neminovnom kolapsu. 

Upozoravamo stoga na probleme manjka obiteljskih liječnika unutar sustava zbog čega je u mnogim dijelovima zemlje onemogućeno funkcioniranje osnovne zdravstvene zaštite. O tome se šuti, ravnatelji domova zdravlja i zdravstvene vlasti to zataškavaju, a sami zaposlenici u strahu od odmazde nadređenih nerado o tome javno govore. Posljedica toga je preopterećenost obiteljskih liječnika koji su prisiljeni dnevno obrađivati i nekoliko puta više pacijenata nego li je to propisano europskim normama i pravilima struke.", navodi KoHOM.

Ukazuju da ovo posebice dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima za vrijeme godišnjih odmora.

"Tada su obiteljski liječnici prisiljeni istovremeno raditi u nekoliko ambulanti bez ikakve ili primjerene naknade. Kako se nerijetko radi o vrlo mladim i neiskusnim liječnicima, oni teško izdržavaju kaos u sustavu i naprosto ubrzano 'bježe' iz primarne zdravstvene zaštite", objašnjava KoHOM.

>> Pogledajte kako građani dijela Novog Zagreba reagiraju što ostaju bez tramvaja

Ključne riječi

Komentara 2

MA
majajelinic
06:29 23.08.2018.

Prije nego se na bilo što žale, dala bih im anketu sa sljedeća dva pitanja: (1) koliko kućnih posjeta odradite mjesečno (svakodnevno bi trebali, imaju za to predviđen dio radnog dana i uredno ne primaju pacijente u to doba) i (2) koliko sati dnevno primate pacijente (rade oni po dvije ambulante ako treba, međutim neće se dogoditi da ostanu i minutu nakon radnog vremena). U vređena kada bolnički liječnici nakon 24sarbog dežurstva uredno ostanu još par neplaćenih sati na poslu, mislim da se stvarno nije primjereno žaliti.

ZA
zoran.adzic
19:03 23.08.2018.

majajlinic:suštinski je problem nepoznavanje strukture radnog vremena ambulante.Za Vašu informaciju svi smo mi školovani po klinikama a i radili tamo dio radne karijere te dobro poznajemo rad u bolnicama.Kućne posjete - e tu bih vas rado imao sa sobom daa vidite za što se sve odrađuju,za kakve pozive se odlazi,koliko to košta hzzo(ja dobijem ev.2 kn po kilometru tako da je jeftinije popiti kavu),broj kućnih isplati moju plaću u 2 tj.I da li vi možda vidite gdje su vaši liječnici kada nisu u ambulanti koju vi posjećujete.Da je samo odraditi ambulantu,bilo bi to super ,ali uzalud vam je to pričati,pitajte obitelji liječnika pa možda dobijete jasniju sliku.... Javite kada provjerite koliko se kolega iz bolnica vratilo u primarnu,za obratno nije problem svi znamo smjer migracije ......pametan lako shvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije