Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova ideja iz vrha zdravstvenih vlasti za reduciranje bolovanja

Liječnici se nakon 13 godina vraćaju u tvornice

16.01.2006.
u 20:34

Liječnički bi se timovi ponovno mogli vratiti u tvornice, a doktori medicine rada trebali bi biti ključna karika u smanjenju bolovanja i kresanju nepotrebnih troškova u zdravstvu. Trinaest godina nakon što su liječničke ambulante istjerane iz tvornica, kao nepotrebne i neracionalne, u vrhu zdravstvenih vlasti u Zagrebu vode se velike rasprave i opsežne pripreme za oživljavanje medicine rada i povratak liječnika u poduzeća.

O tome je nedavno naširoko i vrlo strastveno govorio i ministar zdravstva Neven Ljubičić na sastanku sa sindikatima i poslodavcima, od čijih predstavnika pokušava iskamčiti pristanak za reforme u zdravstvu i radikalne rezove. Jedan od prijedloga bio je i redukcija u plaćanju bolovanja, prva dva, tri dana bolovanja uopće se ne bi plaćala ili bi se plaćala polovično, a sve ostalo plaćali bi poslodavci, a ne država. Radnici koji su na bolovanju dulje od godinu dana dobivali bi otkaze i prebacivali se u sustav socijalne skrbi. Kako su i sindikati i poslodavci odbili ponuđeno, na ponovljenom im je sastanku plasirana ideja o vraćanju medicine rada, otkrio nam je jedan od sudionika sastanka.

Tvornički bi se liječnici navodno lakše nosili s nepotrebnim bolovanjima od obiteljskih liječnika po domovima zdravlja. Koliko je ideja o vraćanju medicine rada u tvornice realna, tek će se vidjeti, ali uskoro bi se trebao održati novi sastanak ministra Ljubičića sa socijalnim partnerima o temi zdravstvene reforme.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije