Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postoji više etičkih pitanja

Bitka za dječaka iz Engleske. Liječnici: Isključit ćemo mu aparate. Majka: Nema šanse

Archie Battersbee court case
Foto: Yui Mok/PRESS ASSOCIATION
1/4
03.08.2022.
u 21:28

Archieja je njegova majka opisala kao "rođenog borca". Prije nesreće bio je aktivan dječak koji se bavio borilačkim vještinama i gimnastikom, rekla je njegova obitelj. Taj interes za borilačke vještine potaknuo je prije dvije godine i njegov interes za kršćanstvo, nakon što je vidio druge borce kako se mole prije borbi.

Neosporne činjenice vezane za slučaj 12-godišnjeg dječaka iz Engleske Archieja Battersbeeja jesu sljedeće: njegova majka Hollie Dance pronašla ga je bez svijesti u njihovu domu u Essexu 7. travnja. Neko je vrijeme bio bez kisika. Pozvana je hitna pomoć, stigla je nakon osam minuta i dječaka odvezla u najbližu bolnicu, a potom su ga, sljedeći dan, prebacili u londonsku Kraljevsku bolnicu. Od tada dječak nije došao svijesti, mozak mu je pretrpio oštećenja i priključen je na aparate za održavanje života.

Archiejeva vojska uz obitelj

U svemu ostalome, u dijagnozama, postupcima, pa i u tome je li Archie živ i što je najbolje za dječaka, vode se sudske bitke. S jedne je strane njegova majka, koja je tijekom mjeseci stekla popriličnu podršku ljudi, posebno kršćanskih skupina, koje su se uključile i sebe nazivaju Archiejeva vojska.

Ona od samog početka pokazuje veliko nepovjerenje prema liječnicima, sumnja u dijagnoze, iznosi vrlo teške optužbe na njihov račun, naziva ih trgovcima organima, a isključivanje aparata egzekucijom. S druge strane, niz liječnika, ne samo iz bolnice u kojoj leži Archie, iznosi dijagnoze koje su, po njima, nespojive sa životom. Majka je odbila "egzekuciju" i slučaj je već mjesecima po svim sudovima u Britaniji, koji redom donose zaključke da je u Archiejevu interesu da se aparati isključe.

Foto: Hollie Dance/PRESS ASSOCIATION

Archieja je njegova majka opisala kao "rođenog borca". Prije nesreće bio je aktivan dječak koji se bavio borilačkim vještinama i gimnastikom, rekla je njegova obitelj. Taj interes za borilačke vještine potaknuo je prije dvije godine i njegov interes za kršćanstvo, nakon što je vidio druge borce kako se mole prije borbi. Rođen i odrastao u obitelji koja nije religiozna, Archie je počeo govoriti o tome kako želi biti kršten, dodali su. Tijekom pravne borbe obitelji se priklonila kršćanska organizacija, koja ih sada zastupa. Sve informacije o Archieju, kao i njegove fotografije, uključujući one iz bolnice, objavljuje njegova majka i dijeli s javnosti.

Ona ga je pronašla bez svijesti u njihovu domu. Iako u sudskim dokumentima stoje pojedinosti, reći ćemo samo da je bio bez zraka, s pojasom kućnog ogrtača oko glave. Majka inzistira da je sudjelovao u izazovu na jednoj od društvenih platformi. Nakon nekoliko tjedana u bolnici koju vodi zaklada NHS-a Barts Health liječnici su ​Archiejevoj obitelji rekli da vjeruju kako je njegovo oštećenje mozga toliko da je moždano deblo – koje regulira disanje, gutanje i druge ključne funkcije – mrtvo i tražili da provedu test kojim se to dokazuje.

Archiejeva je obitelj uskratila pristanak: u to vrijeme govorili su kako vjeruju da će se dječak oporaviti, da će ga odvesti kući. S vremenom majka – vjerojatno ipak prihvativši tužnu sudbinu – želi da dječak umre "prirodno", odnosno da mu stane srce. Zbog roditeljske zabrane zaklada je pokrenula slučaj na visokom sudu u Londonu. Na saslušanjima su odvjetnici koji zastupaju zakladu zahtijevali od sutkinje Emme Arbuthnot – iste one koja je, usput budi rečeno, donijela odluku da se Ivicu Todorića izruči Hrvatskoj – da odluči koji su potezi u Archiejevu interesu.

Davno prije moderne tehnologije konsenzus je bio da smrt nastupa kada prestanu otkucaji srca i disanje, no novi koncept smrti razvio se kako je tehnologija napredovala, prisiljavajući medicinu i društvo da redefiniraju drevnu kardio-respiratornu dijagnozu u neurocentričnu dijagnozu smrti.

Foto: Yui Mok/PRESS ASSOCIATION

Tehnički i znanstveni napredak prošlog stoljeća omogućio je učinkovite mehaničke ventilatore i kardiopulmonalne reanimacije natjerali su liječnike kasnih 1950-ih da se suoče sa stanjem koje je prije bilo nemoguće čak i zamisliti, stanjem u kojem je mozak teško oštećen i ne radi, dok drugi organi i dalje funkcioniraju. Je li takav pacijent živ ili mrtav? To je radikalno promijenilo tijek rasprava o ljudskoj smrti, označivši prekretnicu kada su se počele formulirati definicije smrti orijentirane na mozak, a moždana smrt postupno je prihvaćena kao smrt pojedinca.

Kad je sutkinja naložila da liječnici provedu test smrti moždanog debla, on naposljetku – zbog strogih pravila – nije mogao biti napravljen jer Archie nije reagirao na test stimulacije perifernih živaca. I tu počinje limb.

Kodeks prakse dopušta primjenu drugih testova tamo gdje standardno testiranje nije moguće. U Archiejevu slučaju, već 15. travnja angiogram magnetske rezonancije pokazao je da nema protoka krvi ni u jednoj od krvnih žila u mozgu. Skeniranja su također pokazala dokaze nekroze dijela moždanog debla.

Električni tragovi mozga nisu pokazali nikakvu aktivnost. Sutkinja je dala zeleno svjetlo da se "u najboljem interesu za Archieja" isključe aparati. Majka nije prihvaćala odluke i žalila se. Žalbeni je sud donosio iste odluke. Vrhovni sud također – šteta za dječaka veća je od koristi. Kad je iscrpila sve pravne mogućnosti u Britaniji, majka se obratila UN-u, točnije UN-ovu tijelu za zaštitu osoba s invaliditetom. U međuvremenu, bolnica šalje protokol za isključivanje aparata: obitelji se jamči privatnost, vrijeme, podrška. Umjesto toga, majka poziva na bunt. Zadnja je šansa bio Europski sud za ljudska prava. U srijedu navečer objavljeno je da je odbijena žalba roditelja. Predsjednik suda koji je istog dana primio žalbu po hitnom postupku, odlučio je da "neće izreći traženu privremenu mjeru" i da "neće prihvatiti žalbu podnositelja", dodaje ECHR sa sjedištem u Strasbourgu.

Situacija se mijenja iz sata u sat. Istovremeno su pripremljeni soba i protokol za isključivanje aparata te sudnica.

Lijekovi ga održavaju

Nepremostiv je i jaz između majke koja vidi sina, osjeti njegov dah, dotakne ga, i liječnika koji – grubo rečeno – vide da je mozak zbog pritisaka i otekline prošao kroz mali otvor na dnu lubanje gdje se susreće s leđnom moždinom. Zbog upumpavanja kisika, srce – koje ima autonomni sustav za pokretanje – radi, tkiva dobivaju kisik, dječak izgleda kao da spava. Ipak, neprestano mu daju sintetske hormone koji održavaju funkcije, primjerice vazopresin, antidijuretski hormon koji kontrolira izlučivanje urina i koji proizvodi hipofiza, koja više ne funkcionira. Lijekovima mu održavaju tlak, nutricionisti prate apsorpciju hranjivih tvari...

Postoje više etičkih pitanja u vezi sa slučajevima poput onog Archieja. U Velikoj Britaniji tamo gdje postoji neslaganje oko medicinskog tretmana za živu djecu (ili odrasle) s teškom ozljedom mozga, postoji pravni postupak za donošenje odluka na sudu na temelju njihovih interesa. U Archiejevu slučaju, iako više nije sposoban osjećati bol (ili išta), suci smatraju da njegovo tijelo trpi fizičku štetu zbog tretmana koje prima, da su "njegovi izgledi za oporavak nikakvi" te da je šteta veća od koristi nastavka liječenja. Ma koliko roditeljima bilo teško, teško da će ijedan drugi sud odlučiti drukčije.

Komentara 21

PO
poluprovokator
22:55 03.08.2022.

Od malog živčani sustav ne reagira na nikakve podražaje. Svakako djecu naučite što spada u nedopustivo ponašanje poput sudjelovanja u visoko rizičnim izazovima. Dijete koje je imalo puni potencijal je nažalost na aparatima zbog "tiktok" ili YT nepromišljenih ili zlobno smišljenih izazova poput ležanja na cesti i micanja "tko kasnije", stezanja vrata/vješanja o kvaku girtlom kao u ovom slučaju i sl. Takvim "influencerima" treba kazneno pristupiti i osuditi ih. Čuvajte djecu

AD
Adameus
00:02 04.08.2022.

Brišu se komentari, šteta. Uglavnom puna podrška malcu Archiu i njegovima roditeljima!

Avatar 0101
0101
22:27 03.08.2022.

Tko su kojekakve Zaklade i sudovi da imaju pravo iznad roditeljskog?! Dijete se ne pati i sami to tvrde i njihovo daljnje miješanje je degutantno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije