Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA Od prvi siječnja 2009. godine velike novosti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Liječnici će pacijente na pregled zvati telefonom

VL
Autor
Diana Glavina
21.12.2008.
u 18:47

Dio liječnika u primarnoj zaštiti boji se da im je u pitanju egzistencija. Umjesto da “uhvate” ovu priliku koja nudi da se na reguliran način s više rada i bolje zarađuje a da pacijenti budu zadovoljniji jer će više usluga moći dobiti kod svoga liječnika, na površinu je izbio strah i konflikt.

A za to nema razloga – drži dr. Ranko Stevanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je sudjelovao u razgovorima u skupini pregovarača o reformi primarne zdravstvene zaštite s predstavnicima Ministarstva zdravstva i HZZO-a.

Novca ima
Dr. Stevanović slaže se da mogu bankrotirati liječnici koji skrbe za mali broj pacijenata, ali ističe da su i danas liječnici sa 1000 pacijenata u kontinuiranom financijskim minusu od 1500 kuna mjesečno.

– I oni se danas boje da će dobiti samo 80 posto glavarine ne budu li radili po ugovorima s domom zdravlja i HZZO-om. To je točno, ali s obzirom na to da imaju upola manje pacijenata od dijela kolega, sada im se otvara mogućnost da zarade obavljajući preventivne preglede koji se dodatno plaćaju ili da se uključe u rad centra za kućne posjete ili pak u programe aktivne skrbi za pacijente i osiguranje kontinuirane skrbi što se također dodatno plaća.

Novca, dakle, u primarnoj ima, i to 10 posto više, što nije malo u ova recesijska vremena. Ali, treba ga zaraditi – kaže dr. Stevanović. Smatra također da je među razlozima za bojazan među liječnicima i to što im se i prijašnjih godina govorilo o reformama koje se nikada nisu dogodile.

U svakom slučaju, dugodišnji sustav prema kojem je HZZO plaćao liječnike po modelu stopostotne glavarine koja je ovisila samo o broju pacijenata liječničkoga tima ostaje za nama. Zakon je donesen, ministar zdravstva Darko Milinović nema namjere odustati. U 2009. kreće se s modelom u kojem je paušal koji isplaćuje HZZO primarcima najveći dio njihova proračuna. U prvoj reformskoj godini odnos dobivenog i zarađenog bit će 80 prema 20 posto.

Nagrade urednima
Deset posto novca od HZZO-a preko doma zdravlja dobivat će za provođenje preventivnih pregleda, aktivnu skrb i kontinuitet skrbi. A za uredno izvršavanje ugovornih obveza – za propisivanje lijekova na recept u skladu sa smjernicama, za “urednu” stopu bolovanja – bit će financijski nagrađeni s dodatnih 10 posto glavarine.

A još barem 10 posto mogu zaraditi obavljanjem dijagnostičko-terapijskih postupaka za pacijente što će HZZO plaćati po modelu “cijena puta usluga”. Popis dijagnostičko-terapijskih postupaka izradila je skupina specijalista obiteljske medicine u radnoj skupini Ministarstva, a HZZO je ponudio da struka definira cijene koje bi bile bliže tržišnim nego simboličnim. Liječnici se, dakle, moraju samo baviti svojim pacijentima i bilježiti to što rade.

Uza sve to, za formiranje grupnih praksa novčana će stimulacija iznositi pet posto. Za standardni tim glavarina danas iznosi tridesetak tisuća kuna, a teoretski, zaključuje dr. Stevanović, timovi koji čine sve predviđene zahvate moći će zaraditi i do 135 posto sadašnje glavarine.


Estradni nastup ministra Milinovića oduševio Ličane

Na božićno-novogodišnjem koncertu jednog od najstarijih puhačkih orkestara u Hrvatskoj, DVD-a Otočac, publiku je ugodno iznenadio estradnim nastupom ministar zdravstva Darko Milinović. On je u jednom trenutku u sportskoj dvorani pred 2000 nazočnih ustao iz gledališta i istrčao na pozornicu. Praćen ovacijama i pljeskom, pjevao je uz potporu ličko-senjskog župana Milana Jurkovića pjesmu “Croatijo, od srca te ljubim”. Koliko je iznenadio i oduševio nazočne, najbolje govori buran pljesak i odobravanje. Na pitanje odakle mu takav talent za pjevanje i snalažljivost u estradnom nastupu, ministar Milinović kazao je da je samouk, ali da je pjevajući u školskom zboru u osnovnoj školi puno toga naučio, a ostalo je sve stvar talenta i ljubavi prema pjesmi. (D. P.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije