Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene zdravstvenog stanja

Liječnici MUP-u prijavili 9967 pacijenata: 'Ne znamo što sve treba pa prijavljujemo i stare dijagnoze'

Nesreća na naplatnoj postaji Sveta Helena
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
14.01.2020.
u 09:25

Zakon nije jasno rekao koja stanja liječnici prijavljuju, a to vodi u pravnu nesigurnost

Dobivši obavijest da mora obaviti liječnički pregled radi utvrđivanja sposobnosti za upravljanje motornim vozilom, E. M. se isprva iznenadio jer vozačku dozvolu ima već godinama, a potom se i razljutio shvativši da će mu to donijeti neplanirani trošak ako ne želi ostati bez vozačke dozvole. Dodatno ga je zateklo to što je to inicirala njegova obiteljska liječnica prijavivši policiji da boluje od kroničnog dijabetesa.

Njegova je liječnica jedna od mnogih koji su od ljeta počeli ozbiljnije provoditi obvezu prijavljivanja promjena zdravstvenog stanja pacijenata koje mogu utjecati na njegovu sposobnost upravljanja vozilima. Na to ih je natjerao nemili ljetošnji događaj, kada se vozač pod utjecajem droge automobilom zaletio u drugo vozilo na naplatnoj kućici u Svetoj Heleni i ozlijedio tročlanu obitelj. Njegova je obiteljska liječnica nakon toga prijavljena i kažnjena s 5000 kuna jer nije policiji prijavila izmijenjene okolnosti njegova zdravstvenog stanja, kako to propisuje Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Liječnici u strahu zbog kazne

A da su liječnici u strahu od mogućih kazni ako ne prijave promjene u zdravstvenom stanju svojih pacijenata, svjedoče i brojke koje je prikupio MUP. Naime, MUP je u 2019. od liječnika zaprimio 9967 obavijesti o promjenama zdravstvenog stanja pacijenata, s tim da su 8083 takve obavijesti zaprimljene od 1. kolovoza, kada je na snagu stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, do kraja godine. Usporedbe radi, tijekom cijele 2018. MUP je od liječnika zaprimio 1022 obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja pacijenata.

Oko toga koje se zdravstvene promjene trebaju prijavljivati, MUP i liječnici spore se mjesecima. U MUP-u objašnjavaju što se događa nakon što zaprime obavijest od liječnika. Kažu da nakon što prime izvješće liječnika o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača, policijska uprava ili postaja upućuje vozača na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. Ako se na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrdi da je vozač nesposoban ili ograničeno sposoban za vozača ili se vozač ne podvrgne izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu, donosi se rješenje o oduzimanju vozačke dozvole.

Pacijent mora preuzeti odgovornost

KoHom traži izmjenu članka 233. a dr. Ban Toskić pojašnjava: – Tražimo da mi liječnici pacijenta upozorimo da ne smije voziti dok mu se zdravstveno stanje ne popravi, da on to potpiše i time osobno preuzima odgovornost. To je slično konzumiranju alkohola, svatko zna da je zabranjeno voziti u alkoholiziranom stanju i snosi odgovornost za to.

Prijedlog KoHom-a na tragu je britanskog modela, gdje vozač mora potpisati da ga je liječnik upozorio da ne smije voziti. Potpisanu potvrdu liječnik ne šalje policiji, ostaje njemu kao potvrda da je postupio po pravilima.

Prema podacima MUP-a, u 2019. oduzete su 3633 vozačke dozvole. Od toga broja 14 ih je oduzeto zbog različite ocjene zdravstvene sposobnosti, 965 zbog ograničene zdravstvene sposobnosti, 681 zbog zdravstvene nesposobnosti te 1973 zbog neobavljenog izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda. Što se tiče 2018., u MUP-u kažu da su ukupno oduzeli 1893 vozačkih dozvola. Od tog broja 10 su oduzeli zbog različite ocjene zdravstvene sposobnosti, 566 zbog ograničene zdravstvene sposobnosti, 373 zbog zdravstvene nesposobnosti te 944 zbog neobavljenog izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda.

A kada i što su liječnici dužni prijaviti MUP-u, objasnila je obiteljska liječnica dr. Nataša Ban Toskić.

Radna skupina bez zaključka

– Prijavljujemo sve slučajeve u kojima pacijenti imaju novootvoreno zdravstveno stanje. Zakon je koncipiran tako da nije jasno definirano koja stanja smo dužni prijaviti pa iz svega proistječe pravna nesigurnost za liječnike. Stoga policiju obavještavamo i o nekim stanjima pacijenata koja nisu nova. Na primjer, obavijestila sam policiju o jednom takvom pacijentu, mladoj osobi koja pet godina boluje od multiple skleroze i od nje se liječi, nisam je dugo vidjela, a od svoje 18. godine ima trajnu vozačku dozvolu i nije otad pregledana nijednom – kazala je dr. Ban Toskić te istakla kako su neke obitelji zbog prijava svoje liječničke kartone preselile drugim obiteljskim liječnicima.

Radna skupina za praćenje provedbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koju je osnovao ministar Davor Božinović od rujna se sastala dva puta, ali ništa konkretno nije zaključila. Tijekom javnog savjetovanja o novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine davala je primjedbe upravo na prijavu promjene zdravstvenog stanja pacijenta, no u zakonsku se izmjenu išlo zbog drugih područja tog zakona, a ova je odredba ostavljena za sljedeću izmjenu. Iz KoHom-a podsjećaju da u uređenim državama liječnici obiteljske medicine nisu stavljeni u poziciju policajaca, već se bave medicinom i odnos s bolesnicima temelje na povjerenju i liječničkoj tajni.

Komentara 33

DU
Deleted user
10:22 14.01.2020.

A što je s liječničkom tajnom?? Dali će koji liječnik odgovarati radi objavljivanja nečije bolesti a da se pacijent nije pitao???

0
0
10:58 14.01.2020.

Isuse Kriste...što nam se dogodilo? Kamere na svakom čošku, liječnici prijavljuju svoje pacijente, sudovi sude kako im se digne ujutro , prijavom kriminala ostajete bez posla, boljševizam se vratio na javnu scenu u svom najgorem obliku, građani odrađuju posao policije,cenzuraura interneta i vijesti kao u Sjevernoj Koreji, antihrvati na vlasti u Hrvatskoj.......................................................................................................

TI
Tigar60
09:58 14.01.2020.

Otkazat ću obiteljskom lječniku , jer je doušnik i cinker. Umjesto da lječi on cinka miliciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije