Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lihvarske kamate

Lihvarske kamate: Kuća od 5,7 mil. kuna na bubnju za trećinu cijene

'12.08.2011., Zagreb, Jablanovac 9 - Gospodja Melita Malus Patacic ispred svoje kuce koja ide na javnu drazbu. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
13.08.2011.
u 11:35

Za dug od 370.000 kuna Malus Patačić trebala bi, uz kamatu od čak 36 posto, platiti 1,9 milijuna kuna

Obiteljska kuća Melite Malus Patačić na zagrebačkom Svetom Duhu već je dva puta bila na javnoj dražbi zbog ovrhe.

Jedan je to od 2391 slučaja ovrha na nekretnine u Hrvatskoj u prvoj polovici ove godine. Kuće, zemljišta i stanovi sve više završavaju na bubnju jer ljudi ne mogu otplatiti svoje dugove, koji s kamatama, sudskim, odvjetničkim troškovima narastu znatno više od glavnice.

Kuća čija je procijenjena vrijednost 5,7 milijuna kuna na zadnjoj dražbi, koju je Melita Malus Patačić uspjela ipak odgoditi, trebala se prodavati po početnoj cijeni od jedne trećine procijenjene vrijednosti – za 1,9 milijuna kuna. A sve to zbog duga od 365.000 kuna.

Gospođa Malus Patačić objašnjava da je dug i kuću naslijedila od roditelja koji su od tvrtke Ortis Commerce uzeli na leasing jedan građevinski stroj.

Zbog poslovnih problema otac nije mogao redovito plaćati, kazuje, mjesečne rate, ali je plaćao kako bi došao do novca. No Ortis im ipak “sjeda” na obiteljsku kuću. A glavni krivac za to je, tumači M. Malus Patačić, ugovor koji je njezin otac sklopio s Ortisom u kojem se navodi da se Ortis može upisati na nekretninu ako više od tri mjeseca ne plati ratu, ali i kamate od čak 36 posto godišnje!

Iako je otac u međuvremenu opet počeo otplaćivati rate, Ortis je bio neumoljiv i upisao se na obiteljsku kuću.

Ostalo je, kaže gospođa Malus Patačić, još 370.000 kuna nepodmirenog duga i ona je to spremna platiti, pa i s kamatama, ali onim zakonskim, a ne lihvarskim od 36 posto godišnje. Stoga je spremna s kamatama podmiriti dug u iznosu od 870.000 kuna, no u Ortisu, napominje, ne pristaju na to, nego traže 1,9 milijuna kuna od nje.

– Smatram da je tu najveći propust napravio javni bilježnik koji je ovjerio nezakoniti ugovor sa 36-postotnim kamatama – kaže nam Melita Malus Patačić kojoj ni sud ne može pomoći u zahtjevu da plati dug po zakonskim kamatama jer je slučaj u ovršnom postupku. Druga javna dražba je odgođena jer je sudac shvatio da nešto ne valja u cijelom tom postupku.

Melita Malus Patačić povezala se i s drugim ljudima koji imaju iste probleme s tom tvrtkom kao i ona. Zajedno su osnovali udrugu onih koje je oštetilo društvo Ortis commerce, koje je u predstečajnom postupku zbog duga Poreznoj upravi. Udruga ima 60 članova.

Komentara 85

ZV
zveki123
23:00 13.08.2011.

Žali bože Bananistana i 20 godina neovisnosti. Nitko nije naučio normalno dobivati nit normalno gubiti. Idem se spontano samoubiti.

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
11:45 13.08.2011.

. To je samo u mafijaškoj državi po imenu Hrvatska moguče U pravim državama je kamata limitirana na 12% max. a ugovori na kojima je naznačena viša kamata od te su nevažeći

Avatar gulag
gulag
15:10 13.08.2011.

J*** vas ovaj tekst! U državi gdje 80% stanovništva jedva preživljava, vi pišete o kamatama nekog ko ima kuću od 5,7 miijuna kuna! Boli me k.... za nju i njezine kamate! G**** jedna bezobrazna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije