Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavi rođendan

Ova zemlja ima jedan zatvor, jednog biskupa i McDonald's, ali ima 15 banaka

Lihtenštajn
Foto: Getty Images
1/2
23.01.2019.
u 13:35

U četvrtak obilježava svoj 300. rođendan koji ignoriraju gotovo svi osim njezinih neposrednih susjeda, a nekoliko detalja upućuje na to da bi joj trebalo pridati veću pozornost

Koja je to zemlja veličine Manhattana, ali s 38 tisuća stanovnika, a ne 1,6 milijuna? Koja zemlja ima samo jednog biskupa, po jedan tunel, vanjski bazen, zatvor i McDonald's, ali zato ima 15 banaka? Odgovor je Lihtenštajn. Kneževina smještena između Austrije i Švicarske po broju stanovnika šesta je najmanja zemlja na svijetu. U četvrtak obilježava svoj 300. rođendan koji ignoriraju gotovo svi osim njezinih neposrednih susjeda. Nekoliko detalja upućuje na to da bi joj trebalo pridati veću pozornost.

PLEMSTVO: Vladarska kneževska obitelj ima znatan utjecaj u državici, ali 25.000 stanovnika koji se mogu nazvati Lihtenštajncima na to nema primjedbe. Godine 2012. odbacili su inicijativu da se knezu ukine pravo veta na odluke parlamenta. Oni uglavnom podržavaju njegov konzervativni politički pristup. Knez je 2011. rekao da će uložiti veto na zakon o ublažavanju zabrane pobačaja, ali za to nije bilo potrebe jer ga je i stanovništvo poslušalo i odbacilo prijedlog na referendumu. Službeni moto Lihtenštajna "Za Boga, kneza i domovinu" dovoljno govori.

VIDEO Usporedba Hrvatske i Slovenije

POREZNA OAZA: Najviša stopa poreza je osam posto. Uz 25.000 Lihtenštajnaca, 13.000 stranaca osiguralo si je prestižno pravo boravka u zemlji. Svake godine dodjeljuje se samo nekoliko desetaka boravišnih dozvola. Oko 20.000 ljudi, više od pola je onih koji su zaposleni u kneževini, zato moraju živjeti u Švicarskoj ili Austriji.

BANKE: Petnaest banaka s licencijom u Lihtenštajnu prvenstveno je uključeno u upravljanje imovinom. Godine 2017. brinuli su se za oko 300 milijardi dolara svojih klijenata, što je gotovo osam milijuna dolara po stanovniku. Većinu tog novca posjeduju strani klijenti. Najveća banka, LGT, u vlasništvu je kneževske obitelji.

 

PRANJE NOVCA: Lihtenštajn se dugo smatrao poreznom oazom, s opskurnim zakladama koje su išle na ruku strancima da poreznim vlastima u svojim zemljama sakriju neoporezovanu imovinu. Onda se dogodilo da su povjerljivi podaci klijenata ukradeni i prodani Njemačkoj. Skandal koji je izbio 2008. doveo je do osude čelnika Njemačke pošte (Deutsche Post) Klausa Zumwinkela koji je bio prisiljen podnijeti ostavku. Vlasti kneževine sada tvrde da je ta močvara isušena, a  ujesen prošle godine Europska unija je skinula Lihtenštajn sa svoje "sive lista" poreznih oaza pod nadzorom. 

INDUSTRIJA: Dok banke pridonose BDP-u s 25 posto, industrija je u stvari veća. U usporedbi s brojem stanovnika nijedna zemlja nema toliko tvrtki, 4600, odnosno jednu na svakih osam stanovnika. One uključuju globalne brendove poput tvrtke građevinskog alata Hilti, tvrtke Netrik za audio i videopriključke i Ivoclar Vivadenta, koji drži dvije trećine svjetskog tržišta keramičkih zubnih krunica.

VIDEO Evo kolike su plaće u Njemačkoj

Ključne riječi

Komentara 101

SA
sauchatomislav
14:56 23.01.2019.

kako je moguće da katolibanima tako dobro ide.najveću tvrtku hilti osnovao je nacist pa je nisu požurili uništiti kako ne bi podsjećala na taj period. nisu li naši ljevičari hovorili da će nas gay brakocv i pobačaj svrstat u europsku civilizaciju i kako smo premali da bi bili izvan euz i da će nam ulazak donjeti razvoj.zar lihtenštajn nije dio europske civilizacije

Avatar FranjoJosip
FranjoJosip
18:34 23.01.2019.

"Lihtenštajn? Otkada smo mi počeli po Vuku? Valjda Lichtenstein!!!" - ode mi komentar zajedno sa Samirom/Damirom, a sve u svezi njegove manje psihozice. No evo ga opet!

TT
TTjac
15:17 23.01.2019.

Samo jedan kradezeovac sredio bi tu oazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije