Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANCI G-8 I G-20

Lideri skupine G-8 osudili politiku Sjeverne Koreje i Irana

obama (1)
Foto: Pixsell
1/3
26.06.2010.
u 21:07

Šefovi najbogatijih država prebacili su se na pitanja vanjske i siguronosne politike, nakon što nisu uspjeli postići zajednički stav vezan uz mjere nužne za oporavak globalne ekonomije

Grupa osam najrazvijenijih zemalja svijeta G-8 u svojoj zajedničkoj izjavi osudila je danas Sjevernu Koreju zbog potapanja južnokorejskog broda, napala je iranski nuklearni program te pozvala tu zemlju na poštivanje ljudskih prava, a od Izraela je zatraženo preispitivanje blokade Gaze.

Lideri G8 objavili su zajedničku izjavu na kraju svog današnjeg sastanka u Kanadi koji je uvertira u sastanak šire skupine G 20 koji se održava danas u Torontu.

Zajednička izjava nije, međutim, bila toliko široka koliko su to priželjkivale neke zemlje - prije svih SAD i Japan. Šefovi država G-8 prebacili su se na pitanja vanjske i siguronosne politike, nakon što prvog dana sastanka nisu uspjeli postići zajednički stav vezan uz mjere nužne za oporavak globalne ekonomije - SAD se zalaže za potenciranje gospodarskog rasta, a europske zemlje kao prioritet vide saniranje deficita ograničenjem troškova. Unatoč drugačijem dojmu, njemačka kancelarka Angela Merkel ustvrdila je da su sve diskusije tijekom sastanka G-8 bile bazirane na obostranom razumijevanju i bez ikakvih konfrontacija.

Kanadski domaćin, premijer Stephan Harper na završnoj je konferenciji novinare izvijestio da su se lideri složili kako se "ne smije dozvoliti sljedeći kataklizmični događaj kao što je bio kolaps Lehman Brothersa 2008. godine.

Američki predsjednik Obama tijekom današnjeg dana trebao bi razgovarati s britanskim premijerom Davidom Cameronom - s kojim se zajedno helikopterom povezao iz idiličnog mjesta na jezeru Muskokija do Toronta gdje je započinjao summit G-20. Prethodno se najavljivalo da bi glavne teme njihova prva sastanka trebale biti naftna mrlja u Meksičkom zaljevu te britanska želja za skorim povlačenjem trupa iz Afganistana.
Obama bi trebao razgovarati i s kineskim predsjednikom Huom Jintaoom i južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom.
 
Skupina G-20 obuhvaća 90 posto svjetske ekonomije. Uz zemlje G-8 ( Ameriku, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Kanadu i Rusiju) tu su i Brazil, Kina, Indonezija, Meksiko, Argentina, Australija, Indija, Saudijska Arabija, JAR, Južna Koreja, Turska i Europska unija.

Uoči sastanka najavljen je veliki prosvjedni marš na ulicama Toronta na kojem se očekuje najmanje 10. 000 ljudi. Grad je pod opsadom 19.000 policajaca.

Ključne riječi

Komentara 37

Avatar walterkomunistihrvatske
walterkomunistihrvatske
18:56 27.06.2010.

. ..Sankcije iđu dalje-OBORENI SSU AVIONČIĆ U NJEMAČKOJ UND ZRAKOMLLAT U NIZOZZEMSKOJ-SVEUKUPNO PET MRTVIH. ..OBA SSU PALLA. ..\"1-2-3-BUGOJNO\". ..

UK
Ugo Kajvez
22:45 26.06.2010.

26.06.2010. u 22:37h norahs . Hahaha, ... samo koji miljunčić za osiguranje !!?? ....... vele da su građani kanade pop**dili, troškovi su bili \"halo bing, prava sitnica\" ..... samo miljarda dolara ..... !!

R7
rolf-77-55
02:19 27.06.2010.

@golo-Dobar komentar cestitam.Ubojice i sotonisti djele lekcije o ljudsim pravima.PROBUDITE SE LJUDI!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije