Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavljaju se prosvjedi u Bejrutu

Lidere Libanona u srpnju obavijestili o opasnom materijalu

Prosvjed u Bejrutu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.08.2020.
u 18:20

Novi mandatar mogao bi biti Nawaf Salam, koji ima podršku SAD-a, Francuske i Saudijske Arabije

Libanonski predsjednik Michel Aouna prihvatio je ostavku premijera Hassana Diaba koji je u ponedjeljak odstupio nakon što je izgubio potporu većine u parlamentu. Međunarodna se javnost pita kako će izgledati politička situacija u zemlji u budućnosti, a mnogi se brinu da zemlju očekuju dugi dani nestabilnosti. No, pojavilo se i ime mogućega novog premijera zemlje. U emotivnom obraćanju naciji Diab je kazao kako i on stoji uz ljude koji pozivaju na odgovornost zbog eksplozije te dodao da je ona bila rezultat “endemske korupcije”.

– Moje su namjere bile plemenite. Htio sam Libanon izbaviti iz kandža korupcije i kriminala koji su prouzročili najveću katastrofu u povijesti Libanona. Međutim, nisam to uspio jer su mi ti isti ljudi od početka podmetali znajući da, budem li išao do kraja, svi oni mogu odgovarati za korupciju i kriminal. Za eksploziju u luci dio krivnje snosim i ja, ali krivi su oni koji su Libanonom vladali u posljednjih 30 godina – kazao je Diab, koji sada vodi tehničku vladu.

Čeka se stav Irana

U međuvremenu su u noći na srijedu opet održani veliki prosvjedi. Demonstranti i policajci sukobili su se blizu zgrade parlamenta. Pitanje svih pitanja jest kada i kako će se formirati libanonska vlada. Predsjednik Libanona Aoun odmah je pozvao sve političke stranke na konzultacije kako bi se dogovorili postoji li mogućnost dogovora o novome mandataru ili će zemlja izaći na izvanredne izbore. Analitičari su uvjereni kako oni ne bi promijenili ništa na političkoj sceni i zastupnici koji danas sjede u parlamentu ponovno bi bili izabrani, a svaka politička stranka dobila bi zastupnika u parlamentu, koliko ih ima i sada. Zbog toga, iako je Libanonu što prije potrebna vlada, Aoun ne žuri s raspisivanjem izvanrednih izbora, već se nada da će uspjeti postići dogovor o mandataru. U kuloarima se najviše spominje kao novi mandatar ime Nawafa Salama, bivšeg veleposlanika i stalnog predstavnika Libanona pri UN-u od 2007. do 2017.godine. Kako tvrde libanonski mediji, Salam ima potporu SAD-a, Francuske i Saudijske Arabije, dok Iran, koji također ima utjecaja u Libanonu, još uvijek nije jasno definirao svoj stav. Lider Slobodnog domoljubnog pokreta i zet libanonskog predsjednika Michela Aouna Gebran Bassil, čija je stranka u koaliciji s Hezbollahom, ne vidi prepreku imenovanju Salama za premijera.

Međutim, imenovanja se ne može dogoditi bez blagoslova dvaju šijitskih pokreta, Hezbollaha i Amala. Stanovnik Bejruta Nawaf Abdullah Salim Salam (67) potječe iz revolucionarne obitelji. Njegov djed Salim Salam utemeljitelj je Pokreta za reformu u Bejrutu, a izabran je za zastupnika u Bejrutu u Vijeću otomanskih izaslanika 1912. Njegov ujak Saeb Salam bio je pak poznat po svojoj borbi za neovisnost Libanona od francuskog mandata, a poslije je vodio libanonsku vladu četiri puta, između 1952. i 1973. Njegov bratić Tammam Salam obavljao je dužnost predsjednika libanonske vlade između 2014. i 2016. godine. Ako se političke stranke dogovore Nawaf Salam će biti prvi neutralni premijer koji će pokušati spasiti ekonomiju te će voditi ozbiljnu i odlučnu borbu protiv korupcije i klijentelizma.

Sigurnosni alarm u srpnju

U međuvremenu, Ministarstvo sigurnosti Libanona objavilo je svoje izvješće prema kojem su sigurnosni dužnosnici 20. srpnja upozorili premijera i predsjednika da 2750 tona amonijeva nitrata pohranjenih u luci u Bejrutu predstavlja sigurnosni rizik i može uništiti glavni grad u slučaju eksplozije. Nešto više od dva tjedna poslije, 4. kolovoza, eksplozija se i dogodila, a u njoj je poginulo više od 220 ljudi, dok se 110 građana i dalje vode kao nestali. Više je od šest tisuća stanovnika ozlijeđeno, domove je izgubilo više od 300 tisuća ljudi, a ukupna se šteta procjenjuje na oko 15 milijardi dolara. Prema izvješću Glavne uprave državne sigurnosti o događajima koji su doveli do eksplozije, koje su objavili neki libanonski mediji, pozornost je skrenuta i na pismo upućeno 20. srpnja predsjedniku Aounu i premijeru Diabu. Iako sam sadržaj pisma nije bio u izvješću, visoki libanonski sigurnosni dužnosnik izjavio je da su u pismu sažeti nalazi sudske istrage pokrenute u siječnju, kojom je zaključeno da je kemikalije potrebno odmah zbrinuti. 

Komentara 1

ME
megajupiter03
08:25 14.08.2020.

Pesnica simbol Otpora Srđe Popovića ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije