Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neviđeni prizori

Lidere dviju Koreja na ulicama Pyongyanga pozdravile tisuće ljudi

Interkorejski summit u Pyongyangu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
18.09.2018.
u 23:15

Tijekom trodnevnog susreta bit će dogovoren cijeli niz gospodarskih i humanitarnih projekata na korist Sjeverne Koreje

U glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pyongyangu, jučer je počeo interkorejski summit, trodnevni sastanak južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina s njegovim domaćinom, sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

Tema – denuklearizacija Korejskog poluotoka.

Nema točnog datuma

Proces smanjenja napetosti i uklanjanja nuklearnog naoružanja s jednog od politički i vojno najosjetljivijih područja svijeta koji je počeo u siječnju ove godine za sada nema nikakva vremenskog rasporeda ni definiranih rokova. A ne treba ni očekivati da će rokovi biti zadani na ovom summitu.

Interkorejski summit u Pyongyangu
1/26

– Teško je očekivati da ćemo doći do preciznih datuma uklanjanja nuklearnog naoružanja s poluotoka. To je proces koji traje i trebamo biti strpljivi – izjavio je južnokorejski predsjednik Moon neposredno pred odlazak u Pyongyang. Doduše, nitko od ozbiljnih analitičara ni ne očekuje da će se između Moona i Kima dogovarati strateške odluke, jer Južna Koreja u ovoj je priči ipak sporedni “igrač”. Stvarni pregovori vode se između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Počasti za gosta

Ipak, susret dvojice korejskih lidera korak je naprijed u poboljšanju odnosa između dvaju susjeda koji su tehnički još uvijek u ratu. Za očekivati je da će tijekom trodnevnog summita Seul i Pyongyang dogovoriti suradnju na cijelom nizu gospodarskih, ali i humanitarnih projekata koji se mahom odnose na poboljšanje uvjeta života u Sjevernoj Koreji.

Da su odnosi sada puno bolji, vidi se i po prijmu koji je Moonu organiziran u zračnoj luci u Pyongyangu. Na izlasku iz zrakoplova dočekao ga je osobno Kim Jong-un, i to zajedno sa suprugom što se dosad nikada u povijesti nije dogodilo, a Moonu je organiziran i doček na ulicama sjevernokorejskog glavnog grada što nije čest običaj.

Kim Jong Un dočekan u Singapuru kao rock zvijezda uoči sastanka s Donaldom Trumpom

Interkorejski summit u Pyongyangu
1/13

 

Komentara 5

DU
Deleted user
01:45 19.09.2018.

ovaj susret..nije drag..ni kinezima..ni rusima..ni japancima..ni amerikancima..samo njima koreancima..pa vi pivajte borbene.

AS
Asterixxx1
06:27 19.09.2018.

Tehnički nisu više u ratu ,potpisali su primirje i završetak rata

Avatar Manolique
Manolique
09:12 19.09.2018.

Ni jedni službeno ne priznaju druge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije