Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održana sjednica

Ličko-senjska Županijska skupština nije podržala proračun Darka Milinovića, slijede izbori

Darko Milinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.12.2018.
u 19:30

Proračun nije podržalo 14 vijećnika koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HSU, koji su bili suzdržani, a podržalo ga je 11 vijećnika, i to bivši članovi HDZ-a okupljeni u nezavisni klub i vijećnici s liste Bura promjena.

Županijska skupština Ličko senjske županije na sjednici održanoj na staru godinu nije izglasala proračun župana Darka Milinovića za 2019. godinu, što znači da slijedi odluka Vlade RH o imenovanju povjerenika koji će u roku od tri mjeseca morati organizirati izbore za novi saziv tog predstavničkog tijela.

Proračun nije podržalo 14 vijećnika koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HSU, koji su bili suzdržani, a podržalo ga je 11 vijećnika, i to bivši članovi HDZ-a okupljeni u nezavisni klub i vijećnici s liste Bura promjena.

„Župan Milinović i Županija radit će sada po hladnom pogonu, realizacija raznih projekata stoji, a župan ostaje župan i predlaže novi proračun novom sazivu nakon izbora," rekla je za Hinu predsjednica Županijske skupštine Nade Marijanović (HDZ). 

VIDEO Tko je sve otišao iz SDP-a

Marijanović i naglasila da će o tome hoće li Darko MIlinović ostati župan odlučivati novi saziv Skupštine nakon izbora i to opet glasanjem o proračunu. „Ako novi prijedlog proračuna novo tijelo županu prihvati, on će moći nastaviti obnašati tu funkciju, ali u slučaju mogućeg ponovnog neizglasavanja proračuna pada i župan i novo, tek izabrano, predstavničko tijelo“, rekla je Marijanović.

 

Na pitanje zašto su se vladajući odlučili protiv predloženog proračuna za 2019., rekla je da ih je župan Milinović nekoliko puta provocirao izjavama da su u neprirodnoj koaliciji i da takva nije bila volja građana na lokalnim izborima 2017. godine. "Stoga se HDZ s koalicijskim partnerima odlučio ne podržati proračun, tako da je danas za proračun glasalo 11 vijećnika, a 14 je bilo suzdržano“.

Među onima koji su podržali proračun sedam je bivših članova HDZ-a, koji su iz stranke izašli i priklonili se županu nakon što je on izbačen iz stranke, a preostalih je sedam s iste liste ostalo u HDZ-u i nisu podržali županov proračun.

„Podsjećam da je taj isti župan bio izabran s liste HDZ-a, a sada, nakon što je izbačen iz stranke, proziva sebe nezavisnim, pa smatramo da je upravo njegov mandat župana neprirodan, a ne naša većina. Međutim budući da je stalno provocirao, mi u HDZ-u pokazujemo da smo za izbore spremni“, zaključila je Marijanović.

Podsjetila je da sada, kada je pao proračun i s njim Županijska skupština, to tijelo više ne može pokrenuti opoziv župana. Milinovićev opoziv sada eventualno mogu tražiti samo građani ako skupe dovoljno potpisa za raspisivanje županijskog referenduma. Postoji i mogućnost da župan sam da ostavku, te da zajedno s izborima za predstavničko tijelo bude i izbor za izvršnu vlast, župana sa zamjenicima, rekla je Marijanović.

 

Ključne riječi

Komentara 3

KO
kordunmoj75
01:36 01.01.2019.

Gospodine Milinovicu,pa ovi tvoji HDZ-njere iz Zagreba su unistilidrzavu Hrvatsku,da ne uniste tebe,ajde povucise bez belaja.

Avatar mali322
mali322
22:23 31.12.2018.

Prc Milojko!

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
23:17 31.12.2018.

Čisti vas skojevac jednog po jednog.Tak i treba...Onoga tko drugog izda na kraju bude izdan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije