Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene nekretnina

Lički komad zemlje postao skuplji od slavonskog

kuce
Marko Čuljat
19.08.2010.
u 11:39

Na rast cijena u Lici utjecala je nelojalna konkurencija, kaže Ernest Petry, trgovac nekretninama u Gospiću i dodaje da je od lipnja ove godine promet ipak "živnuo".

Već šest godina na području Ličko-senjske županije djeluje tvrtka Velebit nekretnine čiji je vlasnik Ernest Petry iz Gospića. U tih je šest godina svašta doživio i kaže da ima nelojalne konkurencije, a rezultat je veliko dizanje cijena svih vrsta nekretnina. Komad ličke zemlje postao je tako skuplji od slavonske.

- Interes za nekretnine na selu je opao jer su postale precijenjene. Tome je doprinijela i zakonska zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta, što je Ustavni sud do daljnjeg ukinuo pa je interes opet pojačan - kaže Petry.

U Donjem Lapcu poljoprivredno zemljište može se kupiti za samo 30 centi za “kvadrat”, ali zato u Brušanima podno Velebita i u Baškim Oštarijama na Velebitu stoji čak dva eura.

- U svih šest godina djelovanja najbolje su bile 2007. i 2008. godina kada je bio najveći interes za promet nekretninama. Posao se uhodavao pa nismo imali dovoljno ponuda da zadovoljimo interese brojnih kupaca. Promet je bio dobar sve do proljeća prošle godine, a povratio se tek u lipnju ove godine - kaže Petry. Doznajemo da je sada pojačan interes za kupnju manjih obiteljskih kuća i stanova do 60 kvadrata u Gospiću. Cijena je stanova od 850 do 1050 eura za kvadrat. Cijena ovisi o tome kakva je kvaliteta gradnje, o opremljenosti stana i o godini gradnje.

- Traže se kuće iz obnove i za njih je veći interes nego za stanove. Te kuće površine od 40 do 65 četvornih metara postižu cijene do 40 do 55 tisuća eura - kaže Petry. Na primorskom području Ličko-senjske županije, u Karlobagu i Novalji, najviše se traže manji prostori od tridesetak četvornih metara, a cijena im je od 1300 do 1500 eura po kvadratu. U posljednje vrijeme cijene su izjednačene. U Karlobagu još uvijek ima na prodaju apartmana u propalom hotelu Zagreb Industrogradnje iz Zagreba koji se nalazi na prvoj crti do mora, a ima uređene brojne sportske objekte, parkiralište i kupalište.

- Ozbiljniji ljudi počeli su izbjegavati bučnu Novalju i traže mirnija naselja za ugodan odmor - kaže Petry. I cijene građevinskog zemljišta variraju, ono je po tri eura u Smiljanu, po četrdesetak eura u Gospiću, u Baškim Oštarijama po tridesetak eura, u Brušanima dvadesetak. Inače, cijena je kvadrata zemlje na selu od pet do sedam eura, osim u Lovincu, gdje je cijena od deset do dvadeset eura. Cijene lete u nebo kada se osjeti miris mora, pa je u Karlobagu “kvadrat” zemlje i po stotinu, a u Novalji i 200 eura.

Ključne riječi

Komentara 1

MM
mali medo
23:12 21.08.2010.

Moj Marko da si spao na 100 kn od Ernija za ovaj članak nemogu vjerovati.....pa znaš i sam da je Ernest pravnik u Elektri a agent mu peče pizze u Maki..... o kakvim se ovdje bedastoćama radi..... da Lika skuplja od Slavonije, pogotovo mjesta poput Bunića, Mogorić, Jasikovačke ulice i dr.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije