Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga

Lički GSS tri dana traga za 79-godišnjakom uz minska polja

Potraga za starijim muškarcem
Foto: HGSS Gospić
10.10.2018.
u 08:16

Nimalo ugodno nije bilo s jedne strane gledati crvene četvrtaste i trokutaste table s mrtvačkom glavom i natpisom MINE, a s druge strane razrušene kuće i vojne bunkere, kažu spašavatelji.

HGSS Stanica Gospić tri dana uz minska polja traga za 79-godišnjakom iz Ličkog Ribnika, koji je zadnji put viđen u svom traktoru 05.10.2018. u večernjim satima u susjednom selu Medak.

- Po zaprimljenim informacija nestala osoba živjela je sama, kretala se inače vrlo otežano i uz pomoć štapa te je slabijeg vida i sluha. Ubrzo nakon zaprimljene dojave, na putu prema Ličkom Ribniku, spašavatelji su zaprimili informaciju kako su mještani pronašli traktor u šumi u zaseoku Njegovani ali ne i nestalog muškarca. Imajući na umu podatke o profilu nestale osobe, zaključili smo kako bi i ona trebala biti u blizini traktora. Od mještana koji su večer prije započeli s potragom saznajemo da je područje  nedaleko od mjesta gdje je pronađen traktor minski sumnjivo minirano i  koje je bilo okupirano u vrijeme Domovinskog rata - naveo je Josip Brozičević pročelnik ličkog HGSS-a dodajući da su u zoni potrage i neprijateljski položaji iz rata i minska polja koja još uvijek nisu u potpunosti razminirana.

 

- Nakon što smo provjerili stanje na adresi www.misportal.hcr.hr minirano područje unosimo u GPS uređaje kao poseban (zabranjeni) sektor te započinjemo s pretragom ostalog terena oko traktora - kaže Brozičević dodajući da nimalo ugodno nije bilo s jedne strane gledati crvene četvrtaste i trokutaste table s mrtvačkom glavom i natpisom MINE, a s druge strane razrušene kuće i vojne bunkere. 

U potrazi je prvi dan bilo 12 spašavatelja među kojima jedan potražni tim (čovjek i pas) i bespilotna letjelica, pretraživalo se uže područje oko traktora, prilazni putevi, razrušene i napuštene kuće i štale, snimalo se područje iz zraka.

Drugi dan uvedeni su na teren i licencirani psi, koji su daleko učinkovitiji u potražnim akcijama od ljudi tragača. S dvije bespilotne letjelice snimalo se i područje iz zraka iz više pravaca, a treći dan pojačano snimanje iz zraka posebno miniranog područja, jer vrlo je velika vjerojatnost da je nestala osoba otišla baš u tom pravcu s obzirom na položaj traktora, teren, njegovo fizičko stanje i ukupan scenarij ove potrage.

- Završavamo i treći dan potrage, analiziramo dan ali i ukupno učinjeno do sada, pregledavamo fotografije, tragove GPS-a, bespilotne letjelice, svoje dojmove i viđenje što i kako dalje. Novih korisnih informacija nemamo, osoba nije pronađena, svi smo na broju, potraga se nastavlja i dalje… - istakli su iz HGSS-a.

Video - Obitelj pretraživala rijeku pa se šokirali kada su vidjeli što su izvukli iz vode

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije