Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratno stanje

Libijskog vođu Gadafija navodno brane i plaćenici iz Srbije

gadafi
AFP/PIXSELL
25.02.2011.
u 11:18

Ministar obrane Šutanovac demantirao je da su srbijanski zrakoplovi sudjelovali u bombardiranju Tripolija.

Oporbeni libijski internetski portal Libya al-Youm objavio je da su prosvjednici u četvrtak na aerodromu u gradu Misurata oteli zrakoplov sa 50 stranih plaćenika, među kojima je bila i skupina Srba.

Šef libijske tajne službe Musa Kusa i Mutasim Bilah Gadafi, Gadafijev sin koji vodi snage odane njegovu ocu, nisu bili zadovoljni plaćenicima iz Malija, Nigera i Čada, tvrde marokanski mediji. Plaćenici iz tih zemalja bili su loše obučeni i nepouzdani te su se pridružili prosvjednicima.

Kusa i Gadafi su zbog toga angažirali borce fronta Polisario iz Zapadne Sahare za ulične borbe. Zračnu potporu dobit će od srpskih i ukrajinskih pilota koje je Gadafi angažirao za napade borbenim helikopterima i zrakoplovima, navodi portal MaroccoBoard.

Francis Ghiles, stručnjak za Afriku iz Centra za međunarodne studije u Barceloni (Cidob), izjavio je za BBC kako "ne treba zaboraviti da u Tripoliju ima dosta Srba koji su zasigurno vrlo odani Gadafiju". Podsjetio je da je za vrijeme Miloševićeve vladavine, tijekom 90-ih, Srbija Gadafiju posudila vojne pilote koji su sudjelovali u gašenju tadašnje pobune.

Srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac u utorak je u parlamentu demantirao da su srbijanski zrakoplovi sudjelovali u bombardiranju Tripolija. Šutanovac je te tvrdnje nazvao "potpunom glupošću".

Vojna suradnja Libije i Srbije nastavljena je i nakon raspada bivše SFRJ, koja  je obučavala libijske časnike. Krajem prošle godine ministar Šutanovac izjavio je da Srbija vrlo ozbiljno razgovara s Libijom o gradnji tamošnje vojno-medicinske akademije, po uzoru na VMA u Beogradu.

– Pregovara se o izgradnji manjeg, ali modernijeg centra, uz angažiranje građevinske industrije Srbije i vojnog zdravstva Libije i Srbije – rekao je Šutanovac u studenom 2010. Srbija je tada potvrdila da je također potpisala ugovor o gradnji triju vojnih tvornica na sjeveru Afrike, vrijednih oko 400 milijuna dolara.

Ključne riječi

Komentara 131

OB
-obrisani-
14:32 25.02.2011.

zna se,gde je vazda i bio,ogulin.....samo prvo da zavrsimo sa ovim gradjanskim ratom i krvoprolicem u hrvatskoj koje vec duze vreme spremamo,pa onda bumo uleteli relaxiranije.

ME
Melkior
11:31 25.02.2011.

Jedva cekam komentare sipe i bubitome. Pa neka jednom i njima dodje prilika braniti se od galaksija.com teza.

OB
-obrisani-
13:59 25.02.2011.

sto bi ja tebi odavao tajnu koja ne postoji,gde si ti ziveo sve ove godine...prelistaj malo clanke i izvode sudjenja u hagu vasim musketarima i nasim oficirima....vojske nije bili 1995,nigde.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije