Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SURADNJA NIJE GAME OF THRONES

Li: Šaljite u Kinu hranu, stižu vam naši turisti

Kineski premijer stigao na Markov trg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/21
10.04.2019.
u 20:30

– Spremni smo jačati sinkronizaciju inicijative “Jedan pojas, jedan put” s razvojnim strategijama hrvatske strane – naglasio je danas Li govoreći o kineskom megaprojektu koji oživljava drevni Put svile te istaknuo kako počinje “dijamantno razdoblje” u suradnji dviju država.

Kineski premijer Li Keqiang došao je u Hrvatsku dobro pripremljen i dobro raspoložen. Hrvatsku je danas, na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima, nazvao šarmantnom zemljom s tisuću otoka, u nekoliko je navrata spomenuo Marka Pola i njegovo rođenje na Korčuli, što je činjenica koju dio povjesničara osporava. Ali ne i premijer.

Neizostavna je bila pohvala hrvatskim nogometašima koji – kako je rekao – u Kini imaju najviše navijača, čak 500 milijuna. Suradnja dviju država nije Game of Thrones, već istinska suradnja za boljitak, kazao je govoreći o odlasku na summit inicijative 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine (16+1) u Dubrovnik gdje je snimana popularna serija. Pohvalio je hrvatsku hranu koju je kušao večer ranije na večeri s Plenkovićem i pozvao Hrvate da “pripreme više tih prehrambenih proizvoda” te da ih šalju u Kinu, ali i da pripreme proizvode koje će kineski turisti kupovati u Hrvatskoj. No koliko je Hrvatska spremna za Kineze?

Kineski premijer stigao na Markov trg
1/10

‘Dijamantno razdoblje’

Mogućnosti izgledaju ogromne, govori se o ulaganjima u riječku luku, o nizinskoj pruzi Zagreb – Rijeka, o investicijama u infrastrukturi, energetici, pa čak i brodogradnji. Politika je odradila dio posla jer posjet kineskog premijera Hrvatskoj i hrvatsko domaćinstvo summita 16+1 doista otvaraju vrata kineskog tržišta. Ili, kako je rekao premijer Andrej Plenković, prvi posjet jednog kineskog premijera velika je prilika za hrvatske izvoznike i poduzetnike.

Zagrebački susret kineskog i hrvatskog premijera njihov je šesti u posljednje dvije i pol godine, što je dinamika koju Hrvatska nema ni sa svojim susjedima, a sve zahvaljujući inicijativi 16+1 koja je i Hrvatskoj dala platformu za suradnju s tom svjetskom silom.

– Spremni smo jačati sinkronizaciju inicijative “Jedan pojas, jedan put” s razvojnim strategijama hrvatske strane – naglasio je danas Li govoreći o kineskom megaprojektu koji oživljava drevni Put svile te istaknuo kako počinje “dijamantno razdoblje” u suradnji dviju država.

VIDEO Kineski premijer Li Keqiang sletio u Zračnu luku Dubrovnik uoči summita Kina 16+1:

No ne gledaju svi u EU blagonaklono na kineske ambicije i ulaganja. Ili, kako je nedavno rekao Plenković, male i velike države “imaju slična stajališta, ali različite optike”. Hrvatska uvijek ističe da se odnosi s Kinom grade na tri stupa, u okviru dijaloga EU – Kina, u formatu 16+1 te u bilateralnom. U tom se kontekstu kineski premijer danas susreo s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Da hrvatski bilateralni odnosi i mogućnost ulaganja nisu u neskladu sa smjernicama EU i da su “provjereni” u Bruxellesu, dalo se zaključiti i iz Plenkovićeva spominjanja ovotjednog EU summita o Kini i zadovoljstvu izjavama šefa Europskog vijeća Donalda Tuska i šefa Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Na cijeni hrvatski treneri

Tako su mirna srca hrvatski predstavnici potpisali šest sporazuma o suradnji s kineskim kolegama, a još četiri će biti potpisana u Dubrovniku gdje će se usporedo s političkim summitom održati i gospodarski forum. Sporazumi i memorandumi pokrivaju široko područje – od izvoza mlijeka, digitalne tehnologije do sporta. Velik broj kineskih sportaša zainteresiran je za iskustva hrvatskih trenera. Kultura i turizam objedinjeni su u Hrvatsko-kineskoj godini kulture i turizma, projektu inauguriranom danas u Klovićevim dvorima.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Ministar gospodarstva Darko Horvat otkrio je da Kinezi žele investirati u infrastrukturu, u energetiku pa i u brodogradnju. Planova ima još.

– Postoji mogućnost sudjelovanja kineskog kapitala i infrastrukturnih kompanija u obnovi riječke luke i povezivanja sa Zagrebom i Budimpeštom kvalitetnom i brzom prugom, ne samo u segmentu putničkog već prvenstveno u kargo prometu, i stvaranja logističkog centra kako bi Rijeka u jednom postala najveća izvozna luka za europske proizvode na kinesko tržište – kazao je Horvat. Dok je Horvat pozicionirao Rijeku kao glavnu europsku luku, slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar zavapio je kako bi kineske investicije mogle ugroziti luku Kopar. No ne investicije u Rijeku, već u – Trst.

I dok je danas nakon ručka – telećeg filea i štrukli – za brojne uzvanike u hotelu Esplanade premijer Plenković otišao u Bruxelles na summit o Brexitu, kineski kolega odletio je u Dubrovnik. Ponovno se sastaju sutra, kad kreću u obilazak Pelješkog mosta.

Naše mlijeko u Kinu, Huawei u Hrvatsku

Hrvatsko mlijeko ići će u Kinu, a Huaweijeva tehnologija u Hrvatsku. Rezultat je to danas potpisanih sporazuma. Svaki mliječni proizvod s dodanom vrijednošću koji po dobroj cijeni napusti Hrvatsku korak je za povećanje domaće proizvodnje, koja je ukidanjem kvotnog sistema i porasta proizvodnje u EU drastično pala – istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

S druge strane, Huawei i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva potpisali su danas memorandum koji podrazumijeva jačanje suradnje na području razvoju rješenja iz područja pametnih gradova, ali i razmjene stručnih znanja i industrijskih standarda. (Jolanda Rak Šajn, Tanja Ivančić)

VIDEO Pogledajte zračnu snimku gradnje Pelješkog mosta:

Ključne riječi

Komentara 33

IV
IvekIvek
21:18 10.04.2019.

Hrvatsko mlijeko će ići u Kinu? To što su nam za milanovića krave otišle u šnicle smo smetnuli s uma?

ST
steve
23:00 10.04.2019.

Prema ovim komentarima vidi se da vam Kina nije dobro dosla. Pitam se da li vam je Evropa dobro dosla, sta ste dobili s Evropom, dobili ste s njom svasta, i sami vidite kako vam je. Mene nije briga kakovoo im je uredenje u drzavi, ali je cijnenica da su radisnji ljudi, cijene rad i postuju ga i maju pameti. Imaju atomsku obitelj koju ne moze nitko skrsiti i drze se zajedno i postuju jedan drugog a sto je kod nas. Puno se radi protiv crkve koju se zeli unistiti, a to znaci razbiti obitelj jer tako kaze Soros i njegova obitelj. Trebaju uci u brodogradilista pa da nasi vide kako se treba raditi, a ne po onom ," Ne mozes me toliko platiti, koliko ti mogu malo raditi ". Problem ce imati oni koji zele nesto usicariti ispod stola pa ne bi bilo cudo da ih takovi sprecavaju da ne dobiju posao.Puna podrska Kini i Li-u.

Avatar navijač
navijač
07:10 11.04.2019.

Blago nama , prvo smo postali jedna od naj bogatijih zemalja na svijetu, a sad nam stiže i dijamantno razdoblje (ili nam stižu izbori) ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije