Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAS o lex Šerifu

Zapanjeni smo količinom bezobrazluka koju donosi Lex Šerif

Foto: Igor Soban/PIXSELL
25.10.2017.
u 12:54

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš smatra neprihvatljivim prijedlog da načelnici, gradonačelnici i župani postanu nedodirljivi, da poput šerifa slobodno odlučuju što žele.

Stranka GLAS oštro se protivi izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi nazvanih lex Šerif jer će praktički zacementirati mandate načelnika, gradonačelnika i župana koji više neće morati na prijevremene izbore ako im lokalna predstavnička tijela ne podrže proračun.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš smatra neprihvatljivim prijedlog da načelnici, gradonačelnici i župani postanu nedodirljivi, da poput šerifa slobodno odlučuju što žele.

- Kad se nešto kvalitetno gradi, potrebno je dosta vremena za to, no za urušavanje dostignutih standarda potrebna je sekunda, i sad smo tu pred tom sekundom. Ovim prijedlogom vijećnici bi postali obični dizači ruku i mi se tome oštro protivimo, želimo da građani preko tih vijećnika za koje su glasovali imaju priliku utjecati na proračun – poručila je Mrak Taritaš.
Potpredsjednik GLAS-a Goran Beus Richembergh tvrdi da je ovaj prijedlog zakona protuustavan, jer Ustav definira pravo građana na lokalnu samoupravu, te definira da oni to svoje pravo ostvaruju putem izabranih predstavnika u predstavničkim tijelima.

- Nigdje se ne spominje da to pravo ostvaruju preko načelnika, gradonačelnika i župana. Svako razvlašćivanje predstavničkog tijela je protuustavno. Sve su ovlasti koncentrirane u rukama izvršne vlasti, tako da gradska vijeća i skupštine uopće ne raspravljaju o izvješćima o poslovanju gradskih tvrtki u nizu gradova, niti biraju članove skupština i nadzornih odbora gradskih tvrtki. Stiže i još jedan šamar, razvlašćivanje predstavničkih tijela da uopće raspravljaju o odgovornosti čelnika u zadnjoj godini mandata – kazao je Beus Richembergh te to usporedio sa Saborom, ustvrdivši da bi to izgledalo kao da Sabor u zadnjoj godini mandata ne može raspravljati o državnom proračunu ili odgovornosti Vlade.

1/18

- GLAS je zapanjen količinom bezobrazluka koju donose izmjene ovog zakona, jer umjesto da se krene u reformu i racionalizaciju sustava lokalne i područne samouprave te odgovori na ključna pitanja koje će im biti ovlasti, treba li nam 21 županija, kako smanjiti administraciju, a povećati kvalitetu usluga građanima za koje plaćaju visoke prireze, imamo pokušaj nove koncentracije moći u rukama 500-tinjak ljudi u zemlji. Umjesto da pronalazimo rješenja koja će predstavničkim tijelima omogućiti da zastupaju građane, utječu na vođenje politike, definiraju financijske okvire za tu politiku, sada se sve koncentrira u rukama šerifa, što je nedopustivo - komentira Beus Richembergh. Argument HDZ-a kako se u ove izmjene ide zbog prevelikog broja izvanrednih izbora zbog rušenja proračuna odbacuje, te poručuje kako je broj ponovljenih izbora zanemariv i marginalan, a troškovi za sve ponovljene izbore u četiri godine "sigurno ne bi dostigli ni trećinu iznosa koji će se utrošiti na blindirana vozila za štićene osobe".

- Hrvatska je iznimno centralizirana zemlja i treba se općinama, gradovima i županijama omogućiti da dišu punim plućima, a ovaj prijedlog ukida demokraciju u Hrvatskoj i pravo građana na lokalnu samoupravu - zaključio je Goran Beus Richembergh.

Komentara 14

DD
ddh
13:35 25.10.2017.

Kao da je to nesto novoga. Ta drugarica je protiv svega sto dolazi iz Vlade. I to nije stvar argumenata, nego stvar populizma i dogme. Mrznja kod te "menagerice" obnove Gunje po cijenama i do 70% iznad trzisnih cijena i napunjenjim vlastitim dzepovima je tolika, da ona prije podne mrzi HDZ, a popodne i HDZ i sama sebe. A kao i sve komunjare, a Mrak-Taritas je komunisticki produkt i uhljeb, ona nema nigdje nikakvih argumenata, pa onda u napadima mrznje bljuje oko sebe. Lazi i podmetanja su jedino sredstvo ovim genetskim zlocinaca koji danas nemogu ubijati, pa bi onda svojim populizmom sve unistavali oko sebe. Nista od toga. To su puste zelje propalih komunista, cije su najvece naslijedje nakon dugih godina njihove diktature skoro tisucu masovnih grobnica po Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji sa stotinama tisuca poklanih i poubijanih Hrvata i Hrvatica bez suda. A komunistickim medijima je ona skoro neki oblik Mojsije. Ti mediji bi glorificirali i crvenog magarca kad bi im rekao da je za njihovu crvenu partiju.

GU
General_U
14:23 25.10.2017.

gunjava anka lipotica naša!!!!

AO
ante.oreskovic75
14:03 25.10.2017.

Kako izgleda tako i razmišlja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije