Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova aviokompanija

Letovi tvrtkom PragusaOne na ljeto realan projekt ili mamac za ulagače?

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
10.03.2021.
u 12:48

Krešimir Budinski iz Velike Gorice osnovao aviokompaniju sa sjedištem u Londonu

Hrvatska i Dubrovnik dobit će na ljeto izravne zračne linije s New Yorkom, Los Angelesom, Kuala Lumpurom, Chengduom, Pekingom, Tokijem, Singapurom i Johannesburgom. Tu senzacionalnu vijest objavio je prvi specijalizirani portal za avijaciju Simpleflying, a potom se ona proširila internetom diljem svijeta i, naravno, i u Hrvatskoj. Vijest da novoosnovana aviokompanija nazvana PragusaOne pokreće interkontinentalne letove iz Dubrovnika i Praga, otud i naziv kompanije Prag i Ragusa – staro ime za Dubrovnik, tako je dospjela i na stranice IATA-e, Međunarodne udruge za zračni prijevoz.

Razmišljanje izvan okvira

PragusaOne bi, prema tim informacijama, imala u floti širokotrupne zrakoplove airbus A330 i A350. No nigdje nije bilo riječi o tome tko je vlasnik te kompanije koja sjedište ima u Londonu. Mi smo otkrili da je osnivač kompanije PragusaOne Hrvat s adresom u Velikoj Gorici Krešimir Budinski. On je u kolovozu 2020. osnovao tu tvrtku, a na njegovu profilu na Linkedinu je uz tu informaciju navedeno i da trenutačni tržišni uvjeti u zrakoplovnoj i putničkoj industriji stvaraju puno prilika te da je za stvaranje tvrtke PragusaOne korišten novi poslovni model i razmišljanje izvan okvira. Budinski je osnivač i direktor, kako je naveo, tehnološke tvrtke ATA, također sa sjedištem u Londonu.

U Hrvatskoj je bio direktor tvrtke Paulane koja se bavi projektiranjem automobilskih sjedala. A bavio se, među ostalim, i razvojem električnih bicikala. Jučer smo razgovarali s Budinskim, nije nam htio otkriti tko su investitori u projektu PragusaOne, a nakon što smo mu poslali njegu izjavu na autorizaciju, odgovorio je da to ne može autorizirati i da mu pošaljemo pitanja, što smo i učinili. No odgovore nismo dobili. Stručnjaci iz avioindustrije vrlo su skeptični prema novom projektu Budinskog. Gojko Mavrinac, vlasnik portala croatianaviation.com, kaže da je 2019. neki takav projekt pokrenut i da ne bi rekao da je to nemoguće.

– Ali sad, u ovoj kriznoj godini i sa svim restriktivnim mjerama koje su na snazi, ne vjerujem da takav projekt ima velikih izgleda za uspjeh. Istina je da su zrakoplovi danas nikad jeftiniji s obzirom na krizu jer ih ima viška, što do prije dvije godine nije bio slučaj, pa su se mnogi upustili u realizaciju sličnih projekata poput ETF Airwaysa, nove hrvatske čarterske aviokompanije ili SundAira. No PragusaOne je puno veći projekt s obzirom na to da se radi o širokotrupnim zrakoplovima, većoj planiranoj mreži destinacija i tu se vrti veći novac – objašnjava Mavrinac.

Dodaje da bi u Hrvatskoj takva dva širokotrupna zrakoplova bila stacionirana u Dubrovniku, što u tehničkom smislu za tu zračnu luku nije problem, no napominje da nema servisnog centra za zrakoplove kao što su A350 u regiji.

Je li održivo u koronakrizi?

– Realno, za projekt poput PragusaOne ove godine nema velikih izgleda, zbog potražnje i putničkih restrikcija. Radi se o novoj kompaniji koja je potpuna nepoznanica na tržištu i sumnjam da će je prepoznati sami putnici već u ovoj sezoni koja je pred vratima – zaključuje Mavrinac.

Zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric smatra pak da se u slučaju PragusaOne radi o prijevari i da od cijele te priče neće biti ništa.

– Smatram da se samo navlače investitori, a da kompanija nikad neće poletjeti. Poslovni model je apsolutno neodrživ i za najbolja moguća vremena za avioindustriju kakva su bila 2019., a pogotovo je taj poslovni model neodrživ u koronakrizi kad ZL Dubrovnik ima samo 300 tisuća putnika – kaže Šćuric, koji je vlasnik i portala zamaero.com.

 

>> VEČERNJI TV Poduzetnik otkrio što prvo moraju provjeriti svi koji kupuju novi stan

Komentara 4

DU
Deleted user
19:49 11.03.2021.

Budinski je sa svojim "Bioplanet" EBikom prevario na stotine i stotine ljudi koji su uplatiti za bike i nikada ga nisu vidjeli. Svom bivšem kompanjonu i prijatelju duguje i dan danas 5000 funti! On je hochstapler i prevarant na najvišem nivou! Od te kompanije ne bu Pragusa nego Golaguza za eventualne naivce koji budu tu ulagali ili kupovali karte!

HS
HSPP
10:05 11.03.2021.

Za Boga miloga Bohutinski, zar je Šćuric, čovjek sa završenom srednjom školom i bez dana rada u zrakoplovstvu predstavljen kao "zrakoplovni stručnjak"? Stvarno bi trebali paziti koga citirate

Avatar BOSNAROSNA
BOSNAROSNA
13:15 10.03.2021.

Samo misljenje! Neobazirite se na Korona pasos i mozete ovo mozete ono! Ako te lufthansa nece u avion bez Korona ausvajsa :-) oce ko oce business ce nac put! Uvjek ce bit nacina!! Ako ga nema otvori ti avio kompaniju koja netrazi pasos za vakcinu!! Samo primjer!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije