Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beneficirani staž

Lepoglavski čuvari tuže državu zbog manjih mirovina

\'za unu....19. 03. 2009. zatvor u remetincu/zatvorska celija Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list\'
Željko Hladika/PIXSELL
26.08.2010.
u 19:19

Umirovljenici Kaznionice pravdu će potražiti na Ustavnom sudu jer, kažu, država im reže mirovine, a one nisu povlaštene, već su doprinosi uplaćeni.

Umirovljenici Kaznionice Lepoglava, kojima su povlaštene mirovine veće od 3500 kuna linearno smanjene 10 posto, pravdu će potražiti kod Ustavnog suda RH. Budući da se očekuje da će se inicijativi pridružiti i bivši zaposlenici svih ostalih zatvora u Hrvatskoj, kao i umirovljeni policijski službenici, pravosudni policajci i drugi bivši djelatnici MUP-a i pravosuđa, Ustavni sud mogao bi već idućih dana biti zatrpan prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o smanjenju mirovina s Ustavom.

– Osnovu svojeg zahtjeva vidimo u činjenici da mirovine spomenutih grupacija nisu povlaštene. Oni mirovine jesu stekli po posebnim uvjetima, što znači da su zbog težine poslova (rad s osuđenim osobama, povećana opasnost za život i zdravlje, izloženost stresu, nasilju i zaraznim bolestima, rad na državne blagdane, neradne dane i u smjenama) ostvarivali beneficirani radni staž. No, bit je u tome da je poslodavac za nas uplaćivao ne samo doprinos u mirovinski fond i za plaće, već i dodatni doprinos na beneficirani staž, obrazložila je umirovljenica Kaznionice i autorica prijedloga pravnica Marija Varović.

Tvrdi također da je zakonom prekršen članak 16 Ustava, kojim je propisano da se takva mirovina, kao stečeno pravo, ne može umanjiti, pogotovo ne onako kako je to učinio zakonodavac.

Komentara 3

MO
momak23
20:27 26.08.2010.

Država nije dirala socijalno osjetljive a povlaštene mirovine ipak je,to bi se za vrijeme krize moralo razumjeti..

OB
-obrisani-
19:38 26.08.2010.

A, koliku bi mirovinu, \"mulci\" koji, otvaraju i zatvaraju vrata kada RATNICI hv imaju 50% manje??? U ratu, nema stresa!??

OB
-obrisani-
23:56 26.08.2010.

Sve je to OK, osim što se u ovim u članku spominjanim kategorijama ne radi o POVLAŠTENIM mirovinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije