Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan sjećanja

Leko: Iskrivljavanje povijesnih činjenica sije sjeme mržnje

'22.10.2010., Zagreb -   Hrvatski Sabor, Josip Leko SDP bivsi predsjednik Povjerenstva za sukob interesa. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Robert Anić/PIXSELL
22.08.2012.
u 15:18

Hrvatski je sabor na sjednici Predsjedništva u travnju ove godine preuzeo obvezu da u idućim godinama iznađe rješenje za dostojno i nepristrano obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima potpredsjednik Hrvatskoga sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je poruku građanima Hrvatske:

– Dopunom Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima Hrvatska se prošle godine pridružila zemljama koje, slijedeći rezoluciju Europskog parlamenta o europskoj savjesti, 23. kolovoza obilježavaju kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Hrvatski je sabor usvojio dopunu spomenutog zakona prije svega u želji da iskaže suosjećanje sa žrtvama fašizma, nacizma i komunizma. Na tu nas je odluku potaknuo i osjećaj odgovornosti prema povijesnoj istini.

Svjestan da svako iskrivljavanje povijesnih činjenica i manipuliranje njima sije sjeme novih nepravdi, mržnje, pa čak i zločina, kao i da bez osude zločina, neovisno o ideološkim pobudama koje su dovele do njih, nije moguća gradnja zrelog, istinski demokratskog društva bez netrpeljivosti i podjela, Hrvatski je sabor na sjednici Predsjedništva u travnju ove godine preuzeo obvezu da u idućim godinama iznađe rješenje za dostojno i nepristrano obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Komemoracijama u Jasenovcu i Teznom, najvećim poznatim stratištima nacizma, fašizma i komunizma na ovim prostorima, najviše parlamentarno izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatskoga sabora Borisom Špremom ove je godine odalo počast nedužnim žrtvama smatrajući to svojom civilizacijskom i moralnom obvezom. Učinili smo to tada uime ispravljanja povijesnih nepravdi, promicanja demokracije, poštivanja ljudskih prava i pravne države i s namjerom da Hrvatsku osnažimo kao društvo tolerancije, razumijevanja, istine i miroljubivosti, upravo u duhu rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti, poručio je Leko.  

Komentara 16

KA
kajinx
15:58 22.08.2012.

Kada će se početi komemorirati Križni put?

OB
-obrisani-
16:09 22.08.2012.

Leko: "Iskrivljavanje povijesnih činjenica sije sjeme mržnje" Partija je počela s iskrivljavanjem činjenica 2000-te god. ukidanjem Dana državnosti. Da, ukidanjem, jer su ga prebacivali gdje ne pripada i narod ga nikad nije prihvatio, što je isto kao i da suu ga ukinuli. Dan državnosti je 30. svibanj i u Hrvatskoj se ne slavi. U novom sazivu Sabora Partija dovršava ideološku preobrazbu države, doduše, tek su počeli s mandatom, a koliko su "posla" već napravili. Neprijatelji Hrvatske jednom - neprijatelji Hrvatske uvijek.

SO
Somelier
15:54 22.08.2012.

"Iskrivljavanje povijesnih činjenica sije sjeme mržnje" Tako je gospodine Leko. Vi i vaša partija iskrivljujete činjenice i izmišljate neku drugu istinu. Ovakovih stratišta kao što je Tezno ima duž bivše Jugoslavije a naj više u Sloveniji i Hrvatskoj. Zbunjujete narodd kao što ste to već jednom učinili sa datumima proslava državni9h praznika. Največi zločin u povijesti Hrvata započeo je u Bleiburgu i tu se godinama obilježava a partija hoće opet to promijeniti. Sram vas bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije