Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKRŠAJNI SUD U KARLOVCU

Ledeni tuš za karlovačkog ugostitelja: Nije platio 15 dana rada, pa dobio kaznu od 68 tisuća kuna

Kafić
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
08.03.2020.
u 18:17

Prekršajni sud je odredio da 61.000 kuna mora isplatiti njegovo poduzeće, a 7.000 kuna on sam kao odgovorna osoba.

Prekršajni sud u Karlovcu kaznio je karlovačkog ugostitelja s 68.000 kuna kazne jer nije platio svojoj konobarici 15 dana, koliko je radila za njega, u periodu od 16. kolovoza do 31. kolovoza 2017. godine, odnosno 1.600 kuna u brutu.

On je proglašen krivim jer nije u zakonskom roku, najkasnije do 30. rujna 2017. godine uručio obračun dospjele plaće, kao ni plaću.

Kako piše KaPortal, okrivljenik se nije pojavio na sudu. Konobarica je u svojem iskazu na Sudu kazala kako je sve bilo u redu, sve do zadnjega dana u kolovozu, kada je gazda došao na piće sa svojim društvom i naručio rundu za sve. Rekao joj je da se to piše na njega, što je ona i učinila. 

Kako je kazala, učinio je isto i za sljedeću rundu pića. Međutim, na obračunu ju je okrivio kako to nije istina, jer su tu drugu rundu platili njegovi prijatelji i optužio je da ga pokušava prevariti. 

Nju je taj postupak povrijedio, pa mu je ostavila ključeve kafića, uzela je svoje stvari i otišla. Usprkos tome, ona se nije odrekla plaće zarađene za pola tog  mjeseca, odnosno polovicu od dogovorenih 3.200 kuna bruto. Iako ga je nekoliko puta zatražila svoju plaću, on to nikada nije učinio. Platnu listu joj je dostavio, ali tek nakon što ga je prijavila inspekciji rada.

S obzirom na to da se ugostitelj nije pojavio na sudu pročitan je njegov iskaz dan inspekciji gdje je stajalo da su su radnici otkazali ugovor o radu zbog manjka u obračunu prilikom predaje smjene, no navodi da zbog blokade računa od strane Porezne uprave nisu nikada bili u mogućnosti isplatiti plaću niti joj dostaviti obračun plaće.

Kako piše KaPortal, Prekršajni sud je odredio da 61.000 kuna mora isplatiti njegovo poduzeće, a 7.000 kuna on sam kao odgovorna osoba. 

Komentara 22

MI
Mia0900
20:24 08.03.2020.

Moj bivši gazda otvorio je do sad u 4 godine 4 firme. Svake godine zatvori firmu i otvori novu. Sve do jedne ostale smo uskraćene za doprinose. Nikad nismo platnu listu dobile, a dnevnice je isplaćivao na ruke i danas to radi. Prijavljene jesmo,ali nijedna plaća nikad nije prošla kroz bankovni račun. Recite,kako je to moguće u ovoj pravnoj državi? i čovjek radi i dalje,inspekcije dolaze i odlaze, a čak i nije nekakav baja pa da može platiti inspektore. Odeš u poreznu, kažeš da ti provjere jesi li uopće prijavljen,oni kažu jeste,odeš u mirovinsko da vidiš koliko je uplaćeno oni kažu nikoliko ili vrlo malo.. i taki hodaš po institucijama,nitko te ne doživljava. takva ne naša bajna država.

DE
deda1234
19:29 08.03.2020.

Za runde se ima a za place ne...

AV
avim
05:46 09.03.2020.

Nije ona jadna jedina,svi oni tako rade i ne plate.Meni kao vozaču ostanu dužni u Sisku agencija po obračunu Državne odvjetnice 21500 kn,prijevoznik iz Drniša 3200 kn (nisam jedini) sada je prepisao i firmu na ženu da izbjegnu dugove koji nisu mali,iz Ivanića 560 kn i tako oni žive na tuđi račun i glume velike poduzetnike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije