Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krivotvorio diplomu

Lažni profesor varao privatne fakultete u Hrvatskoj, BiH i Srbiji

giv12
Foto: AFP
1/2
21.02.2013.
u 13:42

Šaban Nurić iz Gračanice uspješno je ''preveslao'' i Ministarstvo prosvjete i kulture RS koje mu je priznalo diplomu doktora ustavnog prava

Profesor s lažnom diplomom američkog Michigan State Universityja prevario je desetak privatnih fakulteta u BiH, Hrvatskoj i Srbiji koji su ga uposlili kao predavača. Tvrde to banjalučke Nezavisne novine te pišu da je Šaban Nurić iz Gračanice uspješno ''preveslao'' i Ministarstvo prosvjete i kulture RS koje mu je priznalo diplomu doktora ustavnog prava.

Slučaj je otkriven kada su nezadovoljni studenti iz Smederevske Palanke, žaleći se na lošu kvalitetu nastave i neusklađenost gradiva s bolonjskim procesom, novinama poslali e-mail. Nezavisne novine potom su kontaktirale američko sveučilište, a ono je odgovorilo da Nurić kod njih nije stekao navedenu diplomu te da je ona, kao i potpis dekana krivotvorena.

Komisija Ministarstva prosvjete i kulture RS Nurićevu diplomu priznala je 17. veljače 2009. godine. Tajnica komisije Jelena Starčević potvrdila je da je pokrenut postupak provjere Nurićeve diplome dok je on novinama izjavio da je riječ o nesporazumu.

Nezavisne novine navode da je lažni profesor, između ostalih, predavao na Međunarodnom sveučilištu u Brčkom, Pravnom fakultetu u Kiseljaku i Akademiji za poslovnu ekonomiju u Čačku.

Bio je i mentor nekim javno poznatim osobama u Srbiji, no nitko nije posumnjao u njegovu kompetenciju. Nitko osim vlasnice Fakulteta kozmetologije i estetike iz Banje Luke Jane Marinković Nikoletić koja je protiv Nurića pred Okružnim privrednim sudom u Banjoj Luci podigla tužbu jer je ukrao njezina tri studijska programa te ih za samo tri dana licencirao na Međunarodnom sveučilištu u distriktu Brčko.

>>Medijsko sveučilište u Koprivnici osnovano na rubu kriminala

Komentara 1

CR
CrazyCat
17:22 21.02.2013.

Kakvi fakulteti, takvi profesori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije