Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika krađa

'Lažni direktor ukrao nam je milijun kuna'

papiri
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/2
11.07.2014.
u 22:06

Vlasnici tvrtki šokirani su prevarantima koji su im se ubacivali u poduzeća

Kada je prije nepuna dva tjedna primijetio neobične isplate s računa svoje tvrtke, Igora T. oblio je hladan znoj. Na računu mu je nedostajalo 1,8 milijuna kuna.

– Kolega i ja odlučili smo provjeriti o čemu je riječ te ubrzo shvatili da je kao direktor tvrtke upisan Tomo R. – objašnjava Igor T., direktor tvrtke IT Jedan koja se bavi izradom telefonskih usluga. Ubrzo se ispostavilo da je taj muškarac, Tomo R., upisan kao novi direktor njegove tvrtke zahvaljujući lažiranoj punomoći s kojom je otišao javnom bilježniku i vrlo brzo ishodovao dokumente potrebne za promjenu vlasničke strukture u Sudskom registru Trgovačkog suda. Kako je to moguće, nije jasno ni Igoru T.

– Mi u Hrvatskoj još uvijek bespredmetno vjerujemo u pečat i potpis, kao da smo u srednjem vijeku – komentira direktor tvrtke IT Jedan. A taj se pečat, kako dodaje, može napraviti u bilo kojem trgovačkom centru.

– Sustav bi trebao funkcionirati. Živimo u informatičkom dobu. Već se pet godina govori o centralnom registru ovjera u kojem bi javni bilježnici morali provjeravati vjerodostojnost ovjera s kojima im klijent dođe – objašnjava Igor T. Međutim, to još nije slučaj pa je stoga Tomo R., podrijetlom iz Srbije, bez problema lažirao potpis i pečat te prebacio tuđi novac na svoj račun. I ne samo on. Još su dvojica lažnih direktora bez problema “rukovodili” tuđim tvrtkama. Zoran V. s računa tvrtke Dundo promet pripisao si je 280.000 kuna, dok su Dalibora B. na vrijeme omeli u naumu. Priče koje posljednjih dana kolaju lažne direktore predstavljaju kao beskućnike kojima je mozak operacije u zamjenu za smještaj i proviziju ponudio da se upišu kao lažni direktori. Međutim, neki od njih, kao primjerice Zoran V., upisani su kao vlasnici sedam tvrtki, od kojih su neke normalno poslovale sve do ove godine, a kako doznajemo od bivših vlasnika, Zoran V. kupio ih je bez većih poteškoća. Od vještih prevaranata policija je uspjela uhvatiti samo Dalibora B., dok su dvojica uspjela pobjeći.

>> Prevarant ilegalno sređivao isprave i štandove

Komentara 2

BA
barbaizamerike
22:16 11.07.2014.

kad lazni toliko kradu koliko li tek oni pravi ukradu?

VK
vk52
10:05 13.07.2014.

Banana drzava kako se neko moze sam upisati u necije vlasnistvo a da prethodnik nije obavjesten.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije