Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neravnopravna borba

Lažne diplome posljedica su i političkog zapošljavanja

zorin dom
Dominik Grgurić/PIXSELL
17.05.2012.
u 11:22

– Pritisak politike daje mogućnost pojedincima da se ponašaju na neetičan i kriminalan način – kaže politologinja Jasna Plevnik

– U šoku sam već sedam dana. Ne mogu vjerovati – još je potresen ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom Zvonimir Ilijić najnovijim skandalom, koji je potresao tu ustanovu, ali i Karlovac.

 Koliko je još ‘lažnjaka’?

 Afera njegove desne ruke, voditelja marketinga Gorana Đuraševića, koji je šest godina radio na osnovi lažne diplome Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, otvorila je niz pitanja. Posebno što je prije toga Večernjak razotkrio i pročelnicu Ureda župana Bernardicu Topolnjak-Halapu.

Njoj je krivotvorena diploma tog istog fakulteta omogućila visoku poziciju u Karlovačkoj županiji, a prije toga i mjesto šefice računovodstva. Stoga javnost želi znati koje su još osobe u Gradu, Županiji i ustanovama prevarom došle do radnih mjesta, kako da vjeruju onima koji su ih postavili i kako spriječiti da se takve stvari više ne događaju.

 – To negativno utječe na one, posebno mlade, koji se školuju i ulažu u sebe. Njihovo školovanje čini se besmislenim i zapravo se obezvređuje rad. Budući da se pokazalo da postoje osobe spremne da do radnog mjesta dođu na temelju krivotvorenih dokumenata, trebalo bi uvesti strože kontrole i više ne uvažavati potvrde o završenom fakultetu – smatra politologinja i nezavisna političarka Jasna Plevnik.

Na prijedlog vijećnika Zlatka Grčića Grad je dao naputak ravnateljima gradskih ustanova i pročelnicima odjela da provjere dokumente onih s višom i visokom stručnom spremom.

 Lakše dolazi do propusta

 Lažne diplome nisu samo specifičnost Karlovca i Hrvatske nego i razvijenijih zemalja. No kod nas je to i posljedica političkog zapošljavanja.

 – Budući da je zapošljavanje pod utjecajem politike, lakše se događaju propusti. Bitna je pripadnost stranci, a ne stručnost. Pritisak politike na tržište rada daje velike mogućnosti da se pojedinci ponašaju na neetičan i kriminalan način. To se zove prevara. Kada je u konkurenciji kandidat s lažnom diplomom, to je jedno nepravedno natjecanje – napominje Plevnik.

Ključne riječi

Komentara 2

TI
tintilinic100
12:53 17.05.2012.

Ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom nije znao da mu je desna ruka čovjek bez diplome??? Pa on ga je zaposlio na to radno mjesto, i saam je rekao da mu je bilo drago da netko zna raditi na kompjuteru?????? Pa što vam to dovoljno ne govori. Koliko ljudi zna raditi na kompjuteru pa ne mogu doći na takvo radno mjesto.. a imaju sve potrebne papire. Ovo smrdi od glave.. a zna se tko je glava.

DO
doktorica
00:20 30.01.2019.

Veliko je pitanje da li uopće imaju i OŠ,a kamoli fakultet,bili su loši đaci,ali su zato imali veza i lažnim diplomama se zapošljavali.Sramota!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije