Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'EKONOMSKI INTERES'

Laž je da je Zagreb među najzagađenijim gradovima na svijetu? 'Ta mjerna stanica nema mjerač'

Goran Stanzl/PIXSELL
01.11.2021.
u 21:15

"To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja", kaže profesorica Zvjezdana Bencetić Klaić

Podaci švicarske stranice IQAir, prema kojima je kvaliteta zraka u Zagrebu već tjednima gora od one u Mumbaiju, Wuhanu i New Delhiju, nisu točni, tvrde stručnjaci.

- To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja, a koriste se mjerne stanice, tri državne, a četvrta je neka anonimna, Tabacco Travno. Isto tako, ne možete naći ni nikakve podatke o uređaju koji koriste - pojasnila je profesorica s PMF-a Zvjezdana Bencetić Klaić za N1.

Baš ta četvrta mjerna postaja bilježi najveće onečišćenje – no mjerača nema, a prvi je glas da se tu nalazi – i za zaposlenike trgovine.

One službene pak pokazuju da je zrak najlošiji u Dugavama, a češća magla, blizina odlagališta otpada bi mogle utjecati na lošiju kvalitetu zraka na koju stanari godinama upozoravaju. Prema podacima iz Dugava po državnoj mreži, tamo ima najviše dana gdje je dozvoljena koncentracija prekoračena. Kroz godinu, prema propisima to može biti 35 puta, a u Dugava je do današnjeg dana bilo 41-42 dana.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Ljudi ih često miješaju: Znate li što se obilježava na Sve svete, a što na Dušni dan?

Komentara 18

Avatar Le-Freak
Le-Freak
22:27 01.11.2021.

Pa koje medije su to bez proispitivanja izvora objavile? 😁 Vrlo profesionalno. Al za Hrvatsku vazi, svaka losa destruktivna novost je dobra novost.

ST
stefj
23:00 01.11.2021.

Kad smo već kod toga, pogledajte mapu Xiaomi, tamo ima više uređaja i raspoređeni su po Zagrebu. Puno objektivniji izvještaj koji pokazuje da je zrak u gradu puno čišći nego što se priča... Ovaj IQAir ima 2 mjerača tamo blizu Jakuševca i ta dva pokazuju visoku koncentraciju čestica, te jedan u donjeg gradu koji je u debelom zelenom... Sada bi zapravo pravi novinari trebali istražiti tko je to progurao u medije, kome su to platili da objavljuje ovakve laži...

DU
Deleted user
22:58 01.11.2021.

Ljudima preko medija konstantno peru mozgove.. klimatske promijene, diže se more, co2, zelena agenda, lebdeće čestice, loš zrak... A iza svega stoji samo i jedino profit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije