Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 15 GODINA

Lavrov stiže 27. listopada, odleđuju se odnosi s Rusijom

Petersburg Dialogue
Foto: Marius Becker/DPA/PIXSELL
1/4
29.09.2020.
u 19:04

Lavrov je trebao stići u Zagreb krajem travnja, no pandemija koronavirusa promijenila je prvotni plan te je posjet odgođen.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dolazi u Hrvatsku 27. listopada. Bit će to prvi posjet ruskog ministra vanjskih poslova nakon čak 15 godina, kad je ruski šef diplomacije također bio Lavrov.

U Zagrebu će se susresti s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, dok se na mogućnosti i terminu susreta s premijerom Andrejem Plenkovićem još radi.

Povod dolaska je otvaranje nove zgrade veleposlanstva Ruske Federacije, a tijekom posjeta Lavrov će potpisati program kulturne suradnje i posljednji plan konzultacija između hrvatskog i ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Lavrov je trebao stići u Zagreb krajem travnja, no pandemija koronavirusa promijenila je prvotni plan te je posjet odgođen, a sada su zbog istih razloga iz programa morale biti izbačene popratne manifestacije koje su bile planirane za proljeće, kao što je konferencija o suradnji EU i Rusije.

Listopadski posjet će se stoga baviti užim temama - prije svega bilateralnim odnosima koji su dugo vremena bili na vrlo niskim razinama, pa i zaleđeni, da bi odmrzavanje počelo prije tri godine, kad je postalo jasno da - unatoč razlikama - dvije države veže i zajednički interes, prvenstveno u sigurnosti, ali i još važnije - sličan stav prema Bosni i Hercegovini.

Rusija, usto, nije skrivala ambiciju da želi da Zagreb, posebice dok je Hrvatska predsjedala Vijećem EU, postane pokretač ponovnog dijaloga i suradnje Rusije i EU, na čemu se posebno angažirao dosadašnji veleposlanik Anvar Azimov. Njega će već krajem ovog tjedna u Zagrebu zamijeniti novi veleposlanik Andrej Nesterenko.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Neonacionalist
15:10 30.09.2020.

Je li mi može netko objasniti zbog čega smo mi zaledili i toliko unazadili odnose sa Rusijom svih ovih zadnjih godina , pa dobro znam valjda zato jer su nam tako naredili oni izvana od Brisela do Washingtona a mii naravno pokorno slušamo tj. naše sluganske vladajuće e sad sam mislio napisati elite ali oni zaista ne zaslužuju takvu riječ ni u kojem pogledu jer elitno znači biti nešto najbolje a ovi naši vlastodršci su jako daleko od ičega dobroga a kamoli najboljeg dakle to zaista nema smisla , uostalom imate čitav niz zemalja u EU koje održavaju dobre odnose sa Rusima iako su članice EU jer naravno iz toga imaju ekonomske koristi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije